top of page
Search

Kdaj meditirati?

Updated: Dec 7, 2021

Vsak trenutek je idealen čas za meditacijo. Z meditacijo in z delom na sebi lahko vedno spodbudite oziroma aktivirate v vas nek način delovanja, ki vam bo pomagal, da lažje prebrodite dan, da se umirite, da se počutite še bolje kot ste se počutili na začetku. Vseeno pa so nekateri trenutki v dnevu včasih boljši od drugih. V tem članku se bom poskušala dotakniti nekaj izmed njih.

Meditacija kot redna praksa


Pomembno se je zavedati, da je meditacija nekaj, kar vam bo dalo ogromno, če jo boste le sprejeli kot del vaše vsakodnevne prakse. Če boste meditirali le nekajkrat na leto ali mesec, teh rezultatov ne boste občutili toliko, kot jih občutijo tisti, ki meditirajo redno. Zavedam se, da se predvsem na začetku meditativne poti, to sliši nemogoče, morebiti celo dolgočasno ali pa zahteva preveč dela. To pa pride še posebej do izraza takrat, ko je že meditacija sama po sebi težka. Ko vam misli uhajajo in ko nimate nikogar, ki bi vam pomagal prebroditi tiste trenutke. Ko resnično ne veste kaj delati, ne veste ali delate prav, zakaj vam ne gre in predvsem zakaj ni takšnih rezultatov, kot jih opisujejo drugi. Takrat je meditirati naporno.


Vsak trenutek je idealen čas za meditacijo. Z meditacijo in z delom na sebi lahko vedno spodbudite  oziroma aktivirate v vas nek način delovanja, ki vam bo pomagal, da lažje prebrodite dan, da se umirite, da se počutite še bolje kot ste se počutili na začetku. Vseeno pa so nekateri trenutki v dnevu včasih boljši od drugih. V tem članku se bom poskušala dotakniti nekaj izmed njih.


Vendar, kot pri vsaki praksi, rezultati pridejo le ob redni vadbi. Ni potrebe, da se zavežete, da boste od sedaj naprej celo življenje meditirali vsak dan. Postavite si en cilj, recimo 21 dni, kot je dolg naš meditacijski izziv, h kateremu se lahko priključite če želite. Več napotkov s klikom TUKAJ. Lahko si kot cilja zadate tudi daljše obdobje vendar naj ne bo krajše od teh treh tednov. To pa zato, da boste sebi resnično dali možnost, da se stvari začnejo spreminjati in se boste mogoče tudi navadili na to, da bo ta redna praksa postala tudi nekaj kar lahko nadaljujete.


Seveda se lahko zgodi, da bodo kakšni dnevi tako natrpani, da ne bo šlo vse po planu, da mogoče ne boste imeli priložnosti ali enostavno fizično ne boste zmogli. Kakorkoli že, takšni dnevi bodo bolj izjema kot pravilo, zato jih ne imejte za izgovor.
Je boljše meditirati zjutraj ali zvečer?


Primernejši čas je zjutraj. Po možnosti takoj ko se zbudite oziroma preden začnete z vašimi opravili, preden začne vaš dan. Vsekakor bodite prijazni do sebe in resnično začutite kdaj bi za vas bil idealen čas. Če se običajno zbujate zelo zgodaj samo zaradi službe in niste ravno jutranji tip, potem vam ta meditacija zjutraj verjetno ne bo dosti koristila. Mogoče vam bo nekajkrat še uspelo vstati prej in tudi med meditacijo ne boste hitro zdrseli ponovno v spanec ter bo zato vaš da potekal dosti boljše, bolj gladko, bolj prijazno. Vendar, če je to bolj izjema kot pravilo in v večini primerov ponovno zaspite, potem vam svetujem, da meditirate ob vrnitvi iz službe. Vseeno pa ne čakati na večer, opravite meditacijo čimprej. Zakaj čimprej? Ker običajno radi meditacijo postavite na konec dneva, ko vse ostale stvari že opravite in imate končno mir zase. Vendar s tem “mirom” pride tudi vsa utrujenost celega dolgega dne.


Mogoče pa ste večerni tip človeka in vam je meditacija lažja zvečer. Seveda je večer v tem primeru vaš idealen čas v dnevu s predpostavko, da niste preveč utrujeni in ob meditaciji ne zaspite.


V kolikor ste jutranji tip človeka pa seveda vam je jutranja meditacija pisana na kožo. Opravite jo, ko se zbudite oziroma preden vstopite v nov delovni dan. Kar nekaj izmed vas mi je povedalo, da ste poizkušali meditirati popoldan, zvečer, menjavali ure vendar ni šlo zato ste se odločili za zjutraj, da se enostavno zbudite malo prej. Na začetku je težko, vem ampak kasneje pa kar gre.Idealna ura za meditacijo


Verjetno pa ste že zasledili, da je dostikrat omenjeno, da je najboljši čas za meditacijo pred sončnim vzhodom. Nekatere prakse priporočajo celo vedno ob istem času in sicer ob 4h zjutraj. Zakaj je ta ura in ta čas pred sončnim vzhodom vedno tako opevan, ko govorimo o temu kdaj meditirati?Meditacijski izziv


V primeru, ko se lahko “naučite” in se začnete zbujati zgodaj, pred sončnim vzhodom, za vašo jutranjo meditacijo, boste ugotovili koliko lažje se ob tisti uri sprostite. Lahko bi rekli, da vaš um takrat še ni zaštartal, kar pomeni, da nimate nekaj dosti misli, ki bi vam krožile po glavi. Ne razmišljate še o vašemu dnevu in opravilih. Otroci še spijo, ni še telefonskih klicev, za hišna opravila je še prezgodaj. To je eden izmed razlogov zakaj se lahko še toliko bolj umirite, sprostite um. Tema in predvsem tišina pa še dodatno doprinesejo k vaši meditaciji. Verjetno ste že kdaj vstali pred drugimi in začutili ta mir, ki jih zgodnja jutra prinašajo. Kot nalašč so zato, da našo meditacijo umestimo resnično v trenutek v dnevu, ko imamo vse idealne pogoje za to. Vaš um bo ob zgodnji jutranji meditaciji še bolj prazen, lažje se boste osredotočili na karkoli si boste v meditaciji zadali kot namen ali na vaše delo. V kolikor bo vaša jutranja meditacija v sedečem položaju boste s tem uravnovešali tudi vašo pinealno žlezo. Poleg tega pa bo tudi manjša verjetnost, da boste ponovno zaspali. Več o položajih med meditacijo si lahko preberete TUKAJ.


Je pravilno meditirati pred spanjem?


Če se boste odločili meditirati pred spanjem, boste to storili verjetno z namenom boljšega spanca. Ravno zato menim, da boste verjetno že v ležečem položaju in v postelji. Če je vaš edini cilj ta, da je vaš spanec globlji, da ste vse splošno bolj umirjeni, potem seveda je to tudi najbolj primeren čas za vašo meditacijo.Vsak trenutek je idealen čas za meditacijo. Z meditacijo in z delom na sebi lahko vedno spodbudite  oziroma aktivirate v vas nek način delovanja, ki vam bo pomagal, da lažje prebrodite dan, da se umirite, da se počutite še bolje kot ste se počutili na začetku. Vseeno pa so nekateri trenutki v dnevu včasih boljši od drugih. V tem članku se bom poskušala dotakniti nekaj izmed njih.


V kolikor pa bi želeli meditacijo razvijati in seveda posledično razvijati še sebe, vašo osebnost in vaš duhovni razvoj, potem pa boste raje izbrali kakšen drugi trenutek v dnevu. Oziroma lahko meditirate pred spanjem vendar z namenom, da dokončate meditacijo brez da bi zaspali. Kar pa v ležečem položaju, v postelji in ob času, ko navadno zaspite ni ravno enostavno. Četudi vam bo kdaj uspelo priti do konca, se vam bo zgodilo, da ste se več ukvarjali s tem, da ostajate budni, kot s tem, da dejansko nekaj naredite. Vaša utrujenost vam bo potem postala tista, ki vam daje potuho, ko je treba narediti en korak naprej, ko se je treba odpreti nečemu novemu, ko pride čas, da razširite svojo zavest.


Meditirati, ko nimate časa


V kolikor je vaša želja, da začnete meditirati potem se bo čas vedno našel. Seveda bodo obdobja, ko je lažje in obdobja, ko bo težje. Ampak ravno v obdobjih, ko vam bo težje vam bo meditacija največ prinesla. Pomislite na vaš dan, na vse obveznosti, ki ste si jih naložili. Prepričana sem, da niso vse tako nujne, kot ste si sami zamislili. Sedaj že malček bolje veste, da je meditacija ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite zase in če ta trenutek pomislite, da jo običajno postavljate na zadnje mesto, potem lahko tisto perilo brez težav operete tudi jutri in prah pobrišete v soboto. Z meditacijo boste začeli spreminjati sebe in s tem bodo tudi vsa vaša opravila postala lahkotnejša ali pa jih boste opravili prej. Zato se odločite in izberite meditacijo. Izberite vaš duhovni razvoj. Postavite jo in s tem sebe, na prvo mesto in sebi podarite tistih 30 minut meditacije na dan.Vsak dan ob istem času


Redna praksa meditacije je tista, ki vam bo dala največ. V kolikor si želite to prakso poglabljati in da vam postane nekaj resnično naravnega, potem jo izvajate vsak dan ob isti uri. Ni nujno, da je to ob štirih zjutraj, kot sem omenila prej, izberite si svojo uro. Tako kot ste vsak dan ob času kosila lačni in tako kot ste vsak dan ob isti uri zvečer zaspani, tako vas bo telo samo opomnilo, da prihaja čas za meditacijo, ki jo boste potem še z večjim veseljem in navdušenjem opravili.


Na koncu bi vseeno želela ponovno poudariti, da je redna praksa meditacije, največ kar lahko storite zase. Če že ne morete ob točno določeni uri, pa prilagodite to svojemu načinu življenja. Kot vedno sta najpomembnejša vaš čas in vaše prizadevanje k rasti. Vse ostale stvari so le pomagala.
512 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page