top of page
Search

Meditacijski položaji

Updated: Nov 30, 2021

Ali je položaj v katerem smo resnično pomemben pri meditaciji ali je čisto in popolnoma vseeno kako se postavimo, le da smo komot?

Ni vseeno v kakšnem položaju ste, jih je pa kar nekaj med katerimi lahko izbirate, da boste čim bolj sproščeni.



Pomen ravnega hrbta


V prvi meri poskrbite, da bo za čas meditacije vaša hrbtenica ravna. Zakaj je to tako pomembno? Verjetno ste že iz kakšne jogijske knjige ali prakse slišali za energijske tokove ali nadije, ki jih imamo ljudje v telesu. Yogiji so ugotovili, da jih je okrog 72.000. So različnih širin, pomembnosti in povezujejo z energijo celotno naše telo. Navadno, ko vam kdo omeni te tokove, se omeji le na glavne tri. To so ida, pingala in sushumna. Predvsem sushumna je razlog zakaj je poravnana hrbtenica tako pomembna. Iz različnih kultur boste mogoče prišli tudi do različnih imen za te tokove. Govorimo o toku energije, glavnemu toku ali kot mu jaz včasih rečem, kanalu, ki gre skozi naše telo. Če zmoremo puslušati ta tok nam že sam pove kakšen je idealen položaj zato, da energija preko našega telesa teče. In energija, ki teče pomeni, da ni blokad, zastojev in posledično se mi počutimo boljše, smo bolj spočiti, nimamo bolečin, napetosti, težav.



Meditacijski polozaj
Meditacijski polozaj


Pri meditaciji si želimo doseči to, da je naše telo čim bolj pretočno. Naj si bo to za energije, ki jih sprejmemo iz okolice, narave, vesolja in podobno ali pa da enostavno vzpodbudimo naraven tok energije znotraj nas samih. Na nek karikiran način in zelo zelo po domače povedano bi lahko rekli, da je nadij kot ena cev po kateri teče energija. In kaj se zgodi, če cev nekje prepognemo? Pretok energije se zmanjša. Seveda ne imeti v mislih sedaj, da ste sestavljeni iz cevi ampak mogoče je to najlažji način, da se predstavljate pomembnost ravne hrbtenice.


Sem kot gora.

Zato vedno začnite tako, da poravnate držo in en delček zavedanja cel čas meditacije držite na tej drži. Mogoče boste kdaj slišali izraz, da v meditaciji sedite kot gora ali drevo, ker vas nič ne more premakniti. Se pravi, da se ne sklanjate naprej, da ne nagibate glave nazaj … pa čeprav se vam bo včasih zdelo, da vas energija premetava, da vas energija vleče v te položaje.



Kako brez naprezanja zravnan?

Ko imate ravno hrbtenico in niste naslonjeni lahko sledite toku energije, ki gre skozi vas. Je pa ta položaj primeren tudi zato, ker ko ste poravnani in je eno vretence nad drugim, ni več potrebe po temu, da bi imeli napeto kakšno mišico v hrbtu zato, da vzdržujete položaj ampak lahko hrbtenico v tem položaju popolnoma sprostite in ostanete v položaju dlje časa kot sicer.



Ležanje med meditacijo


Kdor pride k meni na meditacijo zelo hitro ugotovi, da bo potrebno sedeti in se čim bolj približati idealnemu meditacijskemu položaju, ki mu pravimo lotosov položaj o katerem bom pisala v nadaljevanju. In jaz takrat omenim, povem, razložim pomembnost ravne hrbtenice. In vedno mi kdo reče ampak Sara, tudi če ležiš imaš ravno hrbtenico.

Res je. In mogoče si boste kdaj pa kdaj zaželeli meditirati v ležečem položaju, če se seveda ne bo zgodilo, da boste od preveč udobnega položaja zaspali. Meditirajte torej leže edino, če je namen meditacije to, da lažje zaspite. Ampak v kolikor želite imeti čim več od meditacije boste raje izbrali sedeči položaj zato, da bo vaša hrbtenica povezana z vesoljem, z višjimi sferami. V ležečem položaju lahko dosežete večinoma zemeljske nivoje, v sedečem pa lahko lažje dosežete še kakšne višje.



Na stolu


Kot vedno je pomembno, da je hrbtenica ravna in da stol ni preveč udoben, ker našo zavest ne bomo mogli tako enostavno zadrževati v meditaciji ampak bo večkrat začela uhajati proti sanjskemu svetu. Neko pravilo pri položajih velja, da naj bi se postavili v udoben položaj, ne pa preveč udoben. Zato tudi, če želite meditirati na stolu vam predlagam, da niste naslonjeni na naslonjalo.

Včasih se bo zgodilo, da boste mogoče preveč utrujeni ali da vas bo bolel hrbet. Takrat se seveda raje naslonite, kot da trpite v bolečinah. To se večinoma dogaja na začetku meditativne poti.



Ker nismo zrasli v kulturi, ki bi spodbujala sedenje s prekrižanimi nogami na tleh boste kaj kmalu ugotovili, da meditativni položaji mogoče niso tako enostavni, kot bi si nekdo predstavljal da bodo. Obstaja par izjem, ki nam pomagajo, da vseeno najdemo primeren položaj za nas.


Sedeti po turško


Marsikdo misli, da je meditativni položaj, če se usedemo po turško ampak da vam povem, da je tale položaje zelo zahteven. Ni stabilen. Če želite, da je hrbtenica v tem položaju vsaj približno ravna morate zelo napeti mišice hrbta in noge bodo zelo verjetno zaspale.



Meditacijski izziv brezplačni


Meditativna klop


Če imate manjšo fleksibilnost v kolkih, ali ste se mogoče v preteklosti dosti ukvarjali s športom brez, da bi na koncu izvajali raztezne vaje, potem boste kaj kmalu ugotovili, da je mogoče meditativna klop boljša rešitev za vas. Položaj je zelo enostaven. Pokleknete in se usedete na klopco. Meditativne klopce so navadno malček nagnjene, da vas rob ne žuli ali pa vam celo omrtvijo noge od pritiska. Je pa položaj zelo stabilen, hrbtenica je popolnoma ravna. Določene težave s kolenom vam mogoče onemogočajo sedeti v tem položaju. Meni osebno v tem položaju bolijo kolena.





Meditativno klopco lahko zamenjate tudi z blazino, ki jo zajahate.







Burmanski položaj


(poznamo tudi pod vrsto drugih imen)

To je eden najlažjih sedečih meditativnih položajev za nas zahodnjake. Usedete se na tla. Če niste pretirano fleksibilni se lahko usedete na blazino, da vam malenkost dvigne zadnjico. Ob tem pazite, da je vaša medenica zasukana naprej, kot da bi hoteli križ potisniti naprej v trebuh in zadnjica se zasuka nazaj. Pomembnost tega je, da lahko imate raven hrbet.






Eno nogo upognete pred seboj, da se stopalo približa stegnu in drugo nogo upognete pred prvo nogo. Kolena zelo verjetno ne bodo čisto na tleh. Bolj boste zasukali medenico naprej, tako kot je to opisano zgoraj, bolj se bodo tudi kolena spustila. Lahko pa si pomagate tudi z različnimi višinami blazin. V kolikor so še vedno kolena dvignjena od tal in v kolikor boste meditirali dlje časa, vam predlagam, da si jih podložite s kakšno blazino ali odejico. Vzpodbujam pa vas, da poskušate brez podlaganja kolen, saj boste le tako počasi napredovali in bodo mogoče nekega dne kolena padla čisto do tal in vi boste brez težav ostali kolikor dolgo boste želeli v tem položaju.






Četrt lotusa


Prvo nogo imate ob stegnu, kot v burminem položaju, drugo pa postavite na gleženj prve. S tem položajem imate že večjo stabilnost položaja. Kot pri burmanskem položaju se usedete na meditativno blazino in zasukajte medenico tako, da lažje dosežete raven hrbet.






Pol lotusa


Prvo nogo ponovno postavite ob stegno, stopalo druge noge pa položite na stegno prve noge. Še bolj stabilen položaj, ki pa zahteva že nekaj fleksibilnosti.






Lutus položaj


Lotus položaj je znan kot meditacijski položaj saj daje popolno stabilnost telesu, hrbtenica je ravna.

V tem položaju sta obe stopali na stegnu druge noge. Edina slaba lastnost je ta, da ga je redko kdo zmožen vzdržati. Hahaha Položaj sem opisala le zato, ker je najbolj znan in zelo stabilen vendar v kolikor niste telesno pripravljeni nanj vam ga odsvetujem. Mogoče lahko s časom napredujete in pridete tudi do tega položaja, če si boste to želeli.





Za zaključek vam želim le svetovati, da izberite en meditacijski položaj, ki ustreza vam in vašemu počutju. Predlagam vam ali sedenje na klopci ali pa burmin položaj. Poskušajte se čim manj naslanjati na zid, posteljo, stol, naslonjalo. Naj bo hrbtenica ravna brez opore. Od tega boste imeli na dolgi rok tudi največ.


Vsekakor je dobra meditacija bolj pomembna od položaja v katerem smo med meditacijo, še posebej, če v njem trpimo in je naša pozornost cel čas usmerjena v bolečino in nelagodje.




1,527 views4 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page