top of page
Search

Beltane ali zakaj je maj mesec ljubezni?

Ste se že kdaj vprašali od kje izvira kresovanje na predvečer prvega maja? Ste že kdaj razmišljali o temu zakaj imenujemo maj mesec ljubezni? Vse ima korenine zelo globoko v naši preteklosti in s tem v naši podzavesti. In ta poseben dan ima tudi prav posebno ime. Najpogosteje ga imenujemo Beltane.


Beltane, ki se praznuje zadnji večer v aprilu in na dan prvega maja je v starih verovanjih pomemben praznik. Njegovo praznovanje seže v naš čas pa čeprav se ga sploh ne zavedamo. Tudi kresovanje na zadnji večer v aprilu je del te staroverske ali keltske kulture, ki je globoko zakoreninjen v nas. A kaj sploh predstavlja praznik Beltane, kako ga lahko praznujete in kaj ima veze z mesecem ljubezni?



Staro keltsko izročilo


Po starem keltskem izročilu Beltan zaznamuje prehod boga iz mladeniča v odraslega moža. Energija narave, ki se zbuja mu je zmešala glavo in zato začenja hrepeneti po boginji. Zaljubita se, uležeta se v travo, zacvetita, postaneta eno in skupaj ustvarita novo življenje.


Postavljanje mlaja, ki je še vedno zelo živo praznovanje v nekaterih krajih, je prav simbol hrepenečeha boga po boginji in njuni združitvi preko tega venca, cvetja, ki drog obkroža. To majsko cvetje in zelenje so ljudje (predvsem ženske) zgodaj zjutraj v rosi nabirale in ga kasneje uporabile za krašenje mlaja in sebe. Beltane predstavlja povrnitev vitalnosti, strasti in upanja v izpolnitvi.


Beltane ali zakaj je maj mesec ljubezni?

Kaj predstavlja Beltane?


Beltane ali imenovano tudi majski dan tako govori o ljubezni, ki se rodi med moško in žensko energijo saj je v tem času narava v svoji najvišji točki. Iz njune združitve se začenja razvijati novo življenje. Boginja je noseča, kar v naravi predstavlja rojstvo, kot sadež, ki se rodi, je zrel, komaj kasneje. Torej Beltane predstavlja ponovno plodno zemljo, naravo. Ta dan so praznovali kot začetek poletja.



Od kod pa kresovanje?


Beltane lahko na grobo prevedemo kot “svetel ogenj”. Kresove so zažigali v starih časih kot način prečiščevanja in zdravljenja. Ljudje so plesali okrog ognja, peli, ga preskakovali. H kresu so pripeljali tudi svoje živali, da jih je ogenj očistil in zaščitil preden so jih pustili na paš. Verjeli so, da ima ogenj, ki se vžge na noč pred 1. majem zdravilno, očiščevalno in zaščitniško moč.

V svojih domovih so ljudje ugasili ognjišča in nov ogenj nato prižgali s pomočjo skupnega ognja iz kresovanja. Na ta način je bila skupnost povezana preko svetega ognja. Povezava med ljudmi je bila zelo pomemben dejavnik saj so čutili pomebnost enotnosti, enosti.


Beltane iz vidika simbolike ponazarja prehod iz teme proti svetlobi in čaščenju svetlobe.


Kateri stari običaji so povezani s praznovanjem?


Eden izmed starih običajev tega majskega praznika je tudi pletenje in tkanje. Gre namreč ponovno za duh tega praznika, simboliko nastajanja, rojstvo nečesa novega. Poleg tega, kot se za vsako praznovanje spodobi, je bila seveda tudi prisotnost obilice sezonske hrane.



Kaj ima veze z mesecem ljubezni?


Prvi majski dan je torej praznovanje plodnosti. Nove, močne energije, ki so čez zimo in do sedaj še spale so se zbudile in se pokazale v ognjeni ljubezni, zaljubljenosti med ljudmi. Ravno zaradi tega je bil ta dan poln dvorjenja.


Maj je bil poznan kot idealen mesec za ustvarjanje družine in očitno je to sporočilo ostalo v naši podzavesti globoko zakoreninjeno saj je danes še vedno znan kot mesec ljubezni, mesec porok, mesec zarok in skupnih načrtov in načrtovanja družine.

Vsa ta energija, ki prav posebej na ta dan privre na površje se ne kaže le skozi povezovanje, dvorjenje in zaljubljenost med ljudmi ampak tudi v obliki kreativne energije, ki se prebuja v ljudeh in vzbrsti v obliki kakšnega novega projekta ali zamisli.


Beltane ali zakaj je maj mesec ljubezni?


Povezovanje z naravo – kako ga lahko začutite, praznujete tudi sami?


V vaš dom vnesite cvetje, opazujte cvetje, opazujte naravo. Če je mogoče, praznujte Beltane v gozdu ali vsaj blizu drevesa. Če nič od tega ni nogoče, imejte ob sebi majhno drevo v cvetličnem loncu.


Naredite okrasek, ki je kot vaša daritev temu posebnemu prazniku in ga obesite na drevo. Lahko je to venček iz cvetja, lahko nekaj, kar vam predstavlja simbol tega trenutka iz narave. Lahko je to tudi dišeča vrečka s sezonskim cvetjem, s pisanimi trakovi, z risbo na kamenčku, lesu, karkoli vaša domišlija in zmožnost dopušča. Če ne boste kresovali, si lahko prižgete rdečo svečko ali pa čajno ali belo svečko postavite na rdečo podlago.



Kako so energije?


Energijsko je to eden izmed močnejših dni v letu, ne glede na to ali boste sledili starim običajem ali ne in ga zaradi tega ni vredno zanemariti. To je globok dan, da se zazrete vase, da si dovolite, da vas “ogenj” očisti vsega, kar ne potrebujete več; od misli, navad, zimske zaspanosti in utrujenosti, do ljudi, situacij. Dovolite si, da vas ta ogenj, ki lahko gori le v vaših srcih, očisti, prečisti.


Tančice z drugimi svetovi so na ta dan še posebej prosojne. Izkoristite torej za vpogled vase, za pogovor z živalmi in rastlinami. Zašepetajte jim kaj in poslušajte. Mogoče vas pa kakšen odgovor preseneti.


Začutite tokrat pomembnost in globino tega dne, tega običaja, povezanosti sami s seboj, z vašimi daljnimi predniki, z naravo, z Zemljo. Prepoznajte veličino tega enega trenutka, veličino stikajočih se energij. Energijo narave – ženske energije, ki je v cvetu plodnosti in ljubezen boga – moške energije, ki objame to energijo in ustvari novo življenje, ki se bo v vsej svoji veličini pokazalo v poletnem solsticiju.


Začutite svojo globino. Niste le to življenje, ki ga živite, ste spomin vseh svojih prednikov, njihovih spoznanj, in ste del narave, ste enost, ste eno z vsem. Začutite tudi preko drevesa ob vas kako ste del zemlje, del narave, kako ste narava sama. Začutite moč, ki jo nosite v sebi, če se odprete tej energiji, ki vre na površje v tem trenutku, v tej noči ali dnevu. Ne zadržujte v sebi te energije, povežite se z vsem in spustite, da postanete del vsega.


Vesela bom, če boste z nami delili vašo izkušnjo kresovanja ali prvega maja. Mogoče tudi kot informacijo ali ste izvedli lep in kratek povezovalni in očiščevalni ritualček. Napišite nam spodaj v komentar, veseli bomo prav vsake besede.


297 views1 comment

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page