top of page
Search

Z učiteljem ali samouk?

Moje osebno mnenje je, da je za vas boljše, če si izberete enega resnično dobrega učitelja, da vas vodi, usmerja, vas motivira. Se pa vseeno seveda ne konča vse pri učitelju. Naj razjasnim.


Samouk

V preteklosti, ko sem se še iskala, sem srečala na moji duhovni poti vse vrste ljudi. Eni so s ponosom poudarjali, da so samouki. Drugi so s ponosom povedali pri komu so se učili. Nikoli nisem razumela tega ponosa s katerim so opevali eno ali drugo pot. Sama sem šla čez obe poti in iz svojih lastnih izkušenj lahko povem svojo plat zgodbe.Je na duhovni poti, poti zavesti boljše biti samouk ali si raje poiskati učitelja?


Čas

Ena velika prednost je pri samoukih to, da si lahko sami diktirajo svoj tempo in kdaj bodo raziskovali, delali, meditirali, sledili svoji duhovni praksi. Mislim, da se vsi strinjamo s tem, da nismo vedno razpoloženi za vse in še posebej se lahko to pokaže na začetku duhovne poti, ko še nismo dovolj dobro začutili pomembnosti duhovne prakse in koliko nam le-ta prinese. Torej možnost, da iščemo, beremo, meditiramo in se učimo kadar si sami izberemo in želimo je lahko zelo velik plus. Skriva pa se v tem tudi ena majčkena vendar ne zanemarljiva past in sicer ta, da lahko z našim duhovnim napredkom preveč odlašamo, da nam samim gre prepočasi, da ne razumemo vsega takoj in zato izgubljamo čas za razumevanje nečesa, ki bi nam bilo lahko takoj jasno, če bi nas nekdo vodil.


Tematika

Tako, kot izbiramo čas, kdaj želimo delati na sebi, tako izbiramo tudi teme, ki so nam bolj zanimive in nas pritegnejo. Spustimo lahko vse tisto, kar nam je dolgočasno, kar ne verjamemo, kar ne razumemo. Možnost, da si izbiramo svojo pot je neprecenljiva, saj obstaja resnično širok spekter duhovnih praks in ved in prav je, da si izberemo tisto, ki nam najbolj leži in v kateri uživamo. Mogoče je takšnih tematik celo več različnih, ni nujno, da mora biti le ena. V iskanju, prebiranju se nam sicer lahko zgodi, da preberemo tudi kaj kar nam ni bilo všeč, kar smo že predelali, že razumeli in se nam mogoče zdi, da je bil čas izgubljen. Mogoče pa naletimo na nekaj na kar še nismo bili pripravljeni in ne bomo razumeli in s tem izgubili možnost, da od neke informacije nekaj odnesemo, a je v resnici ne znamo ceniti.

Razen določenih seminarjev in tečajev, ki sem jih opravila sem se v preteklosti, na začetku svoje poti, večino časa urila sama. Meditirala, brala, raziskovala. Pot, ki sem jo izbrala in ki mi je bila na nek način pisana na kožno je bila precej neznana. Predvsem se v Sloveniji nihče s tem načinom ni ukvarjal. In tudi zaradi tega sem postala samouk. Leta so minevala, ko sem si zadajala določene naloge, meditacije, kaj naj se naučim, začutim, prepoznam. In po nekaj letih sem spoznala, da meni gre v tem prepočasi, da rabim pomoč, nekoga, ki bi me vodil. Takrat sem se odločila, da bom poiskala učitelja. Vprašala sem vesolje le za to, da naj bo ta učitelj nekje v Evropi, da lahko lažje in predvsem hitreje pridem do njega, saj mi je predstavljala pot čez ocean takrat prevelik zalogaj, da bi lahko letela naprej in nazaj pogosteje. Začela sem iskati in našla svojega učitelja v sosednji državi. Kakšno srečo sem imela in imam še danes. Povedala vam bom le to, da sem z osebo katero mi jo je poslalo vesolje ko sem bila pripravljena, naredila v enem samem vikendu toliko, kot sama v dveh letih. Pred tem sem bila zelo disciplinirana tudi sama in sem za dosego določenih stopenj zavesti potrebovala resnično dosti časa in roko na srce, nekaterih sama niti nisem bila zmožna doseči.


Učitelj

Z učiteljem pa je pot lažja in hitrejša. Duhovni razvoj niso informacije in niso le opravljene meditacije ali vaje. Duhovna pot je širjenje zavesti skozi notranje spoznanje, prepoznavanje in spreminjanje vibracije.


Čas

Čas, ki ga boste sami prebili z učiteljem ali pa v skupini je zelo pomemben. Čas potreben za vaše napredovanje se bo zelo skrajšal. Nič ne bo več potrebe po razglabljanju, iskanju, in podobnemu ampak vam bo vaš učitelj jasno vse povedal in predvsem pokazal kaj je tisto, kar je za vas pomembno, da razumete, kaj je tisto kar je potrebno, da dosežete in kako to vzdržujete. V resnici je zelo preprosto, ko pred seboj resnično imate nekoga, ki ve kaj dela in kako vam pomaga napredovati. Je pa tudi res, da ta čas nastopi takrat, ko vam mogoče ne ustreza, ko bi si želeli biti kje drugje ali početi kaj drugega. Vendar verjemite mi, da so vsi vikendi, odpovedani dopusti in praznovanja, ki sem jih preživela z delom na sebi meni prinesla le neopisljive darove. Zavedam se, da sem mogoče jaz tudi malo izjema v temu, čemu sem se vse pripravljena odreči za razvoj ampak zame to v resnici ni odrekanje ampak zavestna izbira nečesa, ki mi bo bolj koristilo ali bolje rečeno v katerem resnično uživam. Vse ostalo pa se vedno da premestiti.Je na duhovni poti, poti zavesti boljše biti samouk ali si raje poiskati učitelja?


Tematika

Običajno kadar izberete učitelja že veste v kateri smeri bo vaše izobraževanje tudi teklo vendar pa vas bo tekom vaše poti vaš učitelj večkrat presenetil s stvarmi za katere mogoče sploh niste vedeli, da obstajajo. Tisti, ki vas vodi bo vedel kaj je za vas primerno, kakšna je lahko hitrost vašega napredka in kaj je tisto kar bi lahko osvojili. Tudi zato, ker je učitelj nekdo, ki je prepotoval že lep del svoje poti in je jasno, da pozna več sfer, nivojev in vibracij, tudi takšnih za katere vi ne vsete še da obstajajo.


Raziskovalec

Najti učitelja pa ne pomeni, da bo delo sedaj postalo lažje in vi ne boste potrebovali več nič delati. Ostanite raziskovalec, ponavljajte, meditirajte, delajte na sebi tudi sami, da boste lahko z vašim učiteljem dosegli še več. Včasih ob učitelju postane delo lahko tudi naporno vendar vas bo zelo nagrajevalo. Lahko bi primerjali s hojo v hribe. Dostikrat je pot naporna vendar vredna vsake kaplje potu, ko doživimo lepote, ki nas čakajo na poti in osvobajajoč občutek v pogledu iz vrha v dolino. V večji skali vendar na podoben način boste doživljali svoj duhovni napredek.


Začuti

Obenem pa si želim, da razumete, da je pomembno poslušanje samih sebe. Če v nekaj kar vam govori vaš učitelj ne verjamete, vprašajte za dodatna pojasnila ali to enostavno izpustite. Vsak izmed nas na stvari gleda iz drugačne perspektive in iz drugačnega izhodišča. Mogoče se bo zgodilo, da se boste kdaj premislili, mogoče boste vedno vedeli, da ni tako. Le spustite. Pomembno je, da se ne počutite prisiljeni v neko mišljenje ali delovanje, ki ga ne čutite kot nekaj naravnega in za vas možnega. V duhovnosti ni nič črno belo, nič ni prav in narobe, nič nima strogih mej. Vse je del ene celote. Vse samo je.

213 views0 comments

Comments


Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page