top of page
Search

Dihanje

Updated: Nov 30, 2021

Kaj je prva stvar, ki ste jo storili, ko ste vstopili v ta svet? Zajokali? Ne. Globoko ste vdahnili in šele nato zajokali.

Dih vzdražuje življenje. In kljub temu; kolikokrat ste resnično cenili to osnovno funkcijo, ki vas vzdržuje pri življenju?


Dih je čudež.

Naj bo današnja meditacija takšna, da spoštuje in ceni ta dar diha. Glejte na dih s spoštovanjem in občutkom svetosti.


Dihanje
Dihanje

Če želite lahko danes meditirate po našem posnetku “Z dihanjem do višje zavesti”, ki ga najdete TUKAJ.V tej meditaciji se osredotočate na dih in na povezanost diha, da ne prihaja do presledkov med vdihom in izdihom in med izdihom in vdihom. Naj dih ne postane avtomatski, saj bodo vaše misli začele begati in boste izgubili stik z meditacijo. Sledite vašemu dihu in bodite pozorni na vaše telo cel čas meditacije.


Čeprav meditacija izgleda na prvi pogled lahka in enostavna, pa v resnici ni tako.

Zakaj pa povezano dihanje?


Učinki na fizično telo

Na fizični ravni bo zavestno povezano dihanje prineslo več kisika v vaše celice, spodbudilo bo vagus živec, stimuliralo hipotalamus ter vplivalo na avtonomni živčni sistem. Ob tem boste lahko opazili najrazličnejše občutke vse od mrazenja, vročine, mravljinčenja in srbenja, trzanja, tresenja, bolečine ali valov energije in/ali valov ekstaze. Vse to so naravni telesni impulzi, ki jih običajno zatiramo. Dovolite, da ta gibanja pridejo. Počutili se boste bolj živi kot kdaj koli prej.

Emocionalni učinki zavestnega povezanega dihanja

Na emocionalni ravni se lahko porajajo najrazličnejši občutki. Blaženost, smeh in veselje ali strah, jeza in žalost. Dovolite jim, da se prikažejo, poglobite dih, da vstopite v izkušnjo ali se vrnite v normalno dihanje, da boste preprosto priča razpletu čustev, shranjenih v vašem telesu.Meditacijski izziv brezplačni


Ne spuščajte se v zgodbe; telo ne govori tovrstnega jezika in ne ve ničesar o vaši življenjski drami. Dovolj je, da samo dopustite, da se vaša čustva zberejo, se igrajo in odidejo, kot jim je všeč.


Duhovni učinki zavestnega povezanega dihanja

Lahko čutite občutek enosti ali celote. Občutek ločenosti med telesom in 'zunanjim svetom' lahko delno ali v celoti izgine. Lahko doživite močno intuicijo in notranje znanje. Misli lahko prenehajo obstajati ali izgubijo svoj pomen. Lahko doživite brezpogojno ljubezen in prepoznate naravo vsega obstoja, tudi sebe, kot globok mir.


In to je vse na voljo vsem, preprosto z dihanjem! Super, kajne?

Po drugi strani pa lahko izkušnje, kot so zgoraj, privedejo do zmede in neravnovesja kadar nimamo duševnih okvirov ali življenjskih okoliščin, ki bi spodbujale zdravo integracijo. Zato je spet priporočljivo, da stvari jemljete počasi in si vzamete čas za pametno raziskovanje tega terena z zdravimi nameni, vključevanje med potekom in iskanje napotkov, kjer je to potrebno.

Vsi zgoraj napisani učinki pa prihajajo na dan počasi in s konstantno vadbo. Da pa se pokažejo že če tovrstno dihanje oziroma meditacijo izvede le enkrat, gre za redko izjemo.


Če imate kakršna koli vprašanja, jih napišite v komentarje in odgovorili vam bomo v čim krajšem času.


Posnetek meditacije z dihanjem najdete TUKAJ.

101 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page