top of page
Search

Koliko časa naj meditiram, da dosežem resnične rezultate?

Updated: Nov 30, 2021

Koliko je resnično pomembna dolžina meditacije? Je teh 45 začetnih minut o katerih govorijo vzhodnjaki resnično tisti pomemben mejnik pri meditaciji?

Ko govorimo o temu koliko časa naj bi meditirali, je odvisno tudi od vrste meditacije, ki jo boste izbrali. Saj različni načini in vrste meditacij, zahtevajo različno dolg čas.
Meditacija za začetnike


Če ste se z meditacijo komaj začeli spoznavati je jasno, da ne boste zdržali v meditaciji 45 minut, niti 30 minut. Običajno je vaša koncentracija še precej slaba, meditaciji še težko sledite in ste težko cel čas meditacije zbrani. Seveda pa je iz istega razloga pomembno, da je sproščanje na začetku meditacije ravno za vas, začetnike, razmeroma daljše.Umiritev telesa


Ko prvič začnete meditirati se je potrebno najprej fizično umiriti. Večinoma so ljudje kot čebelice, ki enostavno ne zmorejo sedeti pri miru. Vem kako je, sem bila tudi sama v takem stanju. Pomembno je, da se delo opravi. Ampak meditacija ni delo, meditacija ni bežanje od sebe ampak je soočanje s samim seboj. In to se pogosto kaže že na nemirnem fizičnem telesu. Kako na fizičnem telesu, ko sedim brez se premakniti? Ha-ha-ha Kaj mislite, da je sedenje čisto pri miru lahko? Da ga zmore vsak? Če bi vam lahko pokazala posnetke vseh tistih, ki pridejo k meni na Tečaj meditacije za začetnike, kako ne zmorejo sedeti pri miru nekaj minut in tistimi, ki hodijo na meditacije ali druge tečaje že dlje časa, ki so lahko kot kip pri miru celotno trajanje meditacije, bi opazili resnično veliko razliko.


Koliko časa naj meditiram, da dosežem resnične rezultate?


Zato, da umirite telo je potrebno nekaj časa. Koliko pa, je odvisno tudi od vas. Leta nazaj, ko sem se še sama iskala in poslušala različne meditacije, hodila na tečaje in spoznavala različne pristope in tehnike, sem opazila, da je to telesno sproščanje lahko pri nekaterih zelo dolgo. Samo sproščenje smo v nekem tečaju izvajali približno 40 minut. Meni osebno se to zdi preveč, posebej za začetnike, ker se po 40 minutah potem komaj začne meditacija, a vaša zmožnost koncentracije pa že pojenja. Pri meni navadno traja pri začetnikih sproščanje telesa tam nekje od 10 pa do 15 minut. To se mi zdi najbolj primerno tudi zato, da ljudje še ne izgubijo koncentracije, po drugi strani pa je telo vseeno še kar precej sproščeno.


Po teh prvih 10 minutah sproščanja pa se začne meditacija, ki je za začetnike lahko dolga tudi le 10 minut. Kar pomeni skupaj 20 minut. Seveda tukaj govorim o čisto prvih meditacijah in tistih v katerih se osredotočamo na recimo dihanje. Počasi, dan za dnem, lahko število minut podaljšujete, da pridete vsaj na 20 minut dihanja.


V kolikor pa poslušate vodene meditacije, potem vas le-te običajno zapeljejo tako, da lahko zdržite dlje tudi že na začetku.Že bolj izkušeni meditatorji


Če meditirate že dlje časa, se verjetno sprostite lahko že zelo hitro in ne potrebujete 10, 20 ali več minut samo za ta namen. To vam skrajša začetno fazo meditacije, ki pa jo verjetno nadoknadite v drugi fazi, torej pri dihanju ali izvajanju tiste vrste meditacije, ki ste jo pač izbrali.


Je pa pri ljudeh, ki meditirajo že dlje časa odvisna tudi zahtevnost izbrane meditacije. Verjetno vam ni težko meditirati eno uro, če govorimo samo o dihanju, o osredotočanju na nekaj. Ko pa izberete kakšno zahtevnejšo meditacijo, ki recimo gradi na vaši duši ali spoznavanju vaše energije pa se vam mogoče zazdi, da se vam po 20 minutah zdi, kot bi meditirali že celo večnost.


Kako dolgo meditacijo zato izbrati ni niti približno lahko vprašanje, saj je odvisno, kot ste že opazili od mnogo dejavnikov.
Meditacija za umiritev


Če je vaš namen le to, da se umirite, da se sprostite, da lažje zaspite, potem bi predlagala, da se v prvi meri poslušate. Saj le kdo drug kot vi boste vedeli, kdaj ste se v meditaciji dovolj globoko sprostili. V kolikor je bil vaš dan bolj zahteven, bo verjetno meditacija daljša. Če pa ste sproščeni že začeli ali če ste mogoče še kje v naravi, na dopustu, potem bo verjetno že par minut dovolj. V obeh primerih pa vam predlagam, da od trenutka ko občutite, da ste se sprostili začnete šteti minute meditacije. Saj je ta čas tisti, ki vam bo začel prinašati največje rezultate. Torej, če začutite, da se sprostite v parih minutah, nadaljujete še vsaj 20 minut in v kratkem boste zaužili sadove vaše vsakodnevne meditacije.


Manifestacija


V kolikor je vaš namen ta, da začnete z meditacijo manifestirati, potem je lahko dolžina meditacije tudi zelo drugačna. Kot prvo je pomembno, da se sprostite. Običajno je to alfa stanje, če vam uspe še kaj globljega, je to še boljše za vas, ni pa pogoj. Različne tehnike manifestacije običajno tudi različno dolgo trajajo. Jaz vam lahko napišem glede na to kako jaz učim. In sicer za vsako manifestacijo je potrebno točno določena mera vaše energije. Če je vložite premalo, potem se želja ne bo manifestirala ali pa bo zanjo potrebno čakati zelo dolgo. Če je boste dali preveč potem se bo vsa odvečna energija razpršila, kar pa ima posledice na vas in sicer to, da se začne vaša energija prazniti. Kar pa tudi nočete. Zato je pri manifestaciji pomembno tudi to, da prepoznavate in čutite energije. Le to čutenje vam lahko pomaga, da v manifestacijo vložite točno pravi znesek vašega časa, energije.

Ravno zato je pri tej temi resnično težko reči koliko časa se boste omejili na meditacijo. Lahko je to malo, kot borih par minut ali pa uro ali več.Koliko časa naj meditiram, da dosežem resnične rezultate?


Duhovni razvoj


Pri duhovnem razvoju gre nekako za nadaljevanje manifestacije, saj je potreba po čutenju in zaznavanju subtilnih energij še večja. Ker je naša pot le naša, se pri duhovnemu razvoju ne moremo primerjati z nikomer drugim. Zmotno je pričakovati, da bi si recimo določili točen datum kdaj naj bi dosegli na primer razsvetljenje. Prav zaradi tega, ni nekega pisanega pravila koliko časa točno naj se meditira. Odvisno je, kot sem že prej omenila tudi od intenzivnosti meditacije. Nekako bi vam svetovala, da se držite časa tam nekje okrog 30 minut. Včasih lahko naredite kakšno krajšo meditacijo, ki pa naj ne bo krajša od 20 minut. Če se čutite, pa lahko naredite tudi kakšno daljšo, do ene ure bo dovolj. Pri meditaciji je bolj pomembna kvaliteta kot kvantiteta. Ko ste na tej stopnji, je meditacija že stalnica v vašem življenju in ima na vaše vsakodnevno doživljanje sveta že velik vpliv. Enkrat na tej stopnji že točno veste koliko boste meditirali. Lahko bo to le 20 minut ali bodo to tri ali več meditacij na dan.

Vsem, ki pa še niste na tej stopnji pa svetujem, da za voljo hitrejšega duhovnega razvoja ne pretiravate. Ko ste še popolni začetniki, ne začeti iz danes na jutri, takoj meditirati redno vsak dan ali celo večkrat dnevno. Zapomnite si, da je stabilen korak, ki nas pelje najdlje tudi en kratek korak in ne skok v neznano.


Če bi tako na koncu vsega tega napisanega, poskusila povleči črto in vam dati en konkreten odgovor, bi vam rekla, da stremite k temu, da meditirate približno 30 minut na dan. Vendar pa, ne bodite strogi do sebe. Meditacija pomeni tudi biti prijazen do sebe, se poslušati in slediti tistemu, kar čutite.862 views0 comments

Comments


Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page