top of page
Search

Vrste meditacij in Katero meditacijo naj izberem?

Updated: Nov 30, 2021

Ste se že kdaj vprašali katero meditacijo izbrati? Poznate več vrst meditacij, pa ne veste za katero bi se odločili? In mogoče se kdaj vprašate zakaj je to sploh to pomembno?



Delno bom pritrdila, da mogoče res ni tako pomembno ampak le v trenutku, ko veste kaj od meditacije želite, kaj od meditacije pričakujete. Pa to resnično veste? In da veste kaj pričakovati od meditacije je potrebno, da veste tudi kaj vam meditacija sploh lahko doprinese.



Katero meditacijo naj izberem


Včasih me kdo vpraša kakšne meditacije pa izvajam. Ohhh. In seveda vedno dobim to vprašanje od nekoga, ki o meditaciji resnično nič ne ve, saj kdor se začne spuščati v svet meditacije ve tri pomembne stvari. Prva, da jih je resnično ogromno vrst in ni nujno, da nekdo meditira le po enem principu. Drugo, da se skoraj vsak dan nekdo spomni in meditaciji doda nek nadimek, da bi meditacijo naredil drugačno, posebno. In zadnje, kar pa je zame resnično najpomembnejše je to, da je meditativna pot individualna, da je moj ali vaš napredek moj in vaš, da je to nekaj intimnega, kar si navadno ne želimo deliti z nekom, ki ne bi razumel ali celo podcenjeval tisto kar počnemo. Ne da nočem deliti, z največjim veseljem delim s tistimi, ki me razumejo in so na podobni poti, nočem pa metati kosti nekomu, ki mu še niso zrasli stalni zobje, da bi lahko to kost poglodal.


Vrst meditacij je kolikor hočete, ni točnega števila. Vsak izmed nas meditacije malenkost priredi za svoje potrebe. Ampak kljub temu se bom dotaknila vsaj nekaterih, da boste lažje razumeli določene razlike.



Meditacije za sprostitev


To so tiste meditacije, ki ji izvajate zvečer, da lažje zaspite. To so meditacije za sproščanje, ki bodo

umirile vaše telo in misli, ki vas bodo popeljale mogoče v nek čudoviti svet, kjer se boste počutili dobro. To so meditacije, ki jih izvajate, ko ste vznemirjeni, ko je edini rezultat, ki ga želite le ta, da ste čimbolj sproščeni in umirjeni. Mogoče, ker je vaše življenje prepolno obveznosti ali ker ste polni adrenalina in ne morete zaspati, mogoče vam srce močno razbija in potrebujete nekaj, da vas umiri. Med temi meditacijami spadajo tako meditacije z dihanjem, kot vodene meditacije za umiritev, kot še marsikatera druga. Če je vaš cilj umirjanje lahko skoraj da izberete karkoli.



Vrste meditacij



Meditacije za koncentracijo: usmerjanje misli, prazen um


Meditacije za boljšo koncentracijo so tiste meditacije, ki nam umirijo um. Ko izvajamo te meditacije v skupini mi večkrat rečejo, da kar gre, da je enostavno vendar vaja dela mojstra. Kar pomeni, da oster in osredotočen um v meditaciji za deset, dvajset minut bo mogoče še šlo ampak pripraviti um, da bo potem zaradi meditacije jasen in skoncentriran na eno stvar tudi kadar ste v službi ali izvajate neko določeno opravilo, za to pa potrebujete nekaj več časa. Torej meditacije, ki vplivajo na koncentracijo so tiste, ki umirjajo um. Ponovno so to lahko tiste z dihanjem, tiste ki usmerjajo našo pozornost na določen predmet, misel, emocijo ali/in tiste, ki delujejo na naše mentalno telo.





Meditacije na emocionalnem nivoju: spreminjanje vzorcev, verovanj, vibracije, delo na osebnostnem nivoju


To so meditacije, ki na začetku vplivajo na našo vibracijo. Po teh meditacijah se počutimo bolje, smo bolj polni energije, po drugi strani pa lahko privlečejo na dan potlačene spomine, potlačena čustva, travme. In v vseh teh letih kar učim meditacijo opažam, da to marsikomu ni všeč. Se soočit z nečim, kar želite pozabiti. Vendar ravno v temu je rast, razvoj in odrešitev bremen. Včasih se nam določene situacije v življenju ponavljajo in ne vemo od kje. Ko začnemo brskati po sebi ugotovimo zakaj in ko to ozavestimo lahko tisto kar nam otežuje, da resnično srečno in svobodno živimo naše življenje, odvržemo, spustimo in se osvobodimo. V to izkušnjo nas navadno peljejo vodene meditacije ali pa osredotočanje v meditaciji na neko emocijo, ki jo želimo sprostiti v naše življenje. Nekoč mi je nekdo dejal, da pri meni na tečaju je potrebno prav delati. In res je tako. Delo na sebi je tudi delo.



Vrste meditacij



Meditacije, ki nas vodijo v višji duhovni razvoj: delo z dušo, premikanje v višje sfere, zaznavanje subtilnih nivojev in energij


Vzporedno z delom na emocionalnem nivoju se mnogokrat dogaja tudi to, da začnemo hoditi po duhovni poti in začnemo duhovno rasti. Osebnost, duhovnost, duša, to je vse povezano med seboj, ni takšnih jasnih mej, kot si mogoče kdo zamišlja in seveda ravno zaradi tega, se to delo, ta razvoj začne že na emocionalnem nivoju. Ampak z vašim delom, meditacijami in razvoju na sebi boste stopili kaj kmalu stopničko višje in se začeli ukvarjati z višjim duhovnim razvojem. Tu delujete na vašo osebnost iz višjih nivojev. Iz teh meditacij pa mi ljudje že kdaj rečejo, da je bila meditacija težka. Te meditacije tako kot so lahko čudovite iz vidika zaznavanje energije, tako vas utrudijo, ker vas popeljejo v tako višja vibracijska stanja, da jih je včasih na začetku težko vzdržati.



Meditacijski izziv brezplačni


Meditacije preko katerih vase kličete neko zunanjo energijo


Večkrat tekom vodenih meditacij vase sprejemamo neko energijo, ki ni naša vendar nam pomaga pri delu, ki ga izvajamo v meditaciji. Tako lahko kličete angelsko energijo, energijo iz okolice, energijo vodnikov, moč vesolja ipd. Te energije kličete zato, da vam pri nečemu, pri nekemu konkretnemu cilju pomagajo. Kakšen je v tisti meditaciji vaš cilj je čisto vseeno. Je pa odvisno od vašega duhovnega razvoja koliko boste določene energije lahko čutili. Bolj kot ste na začetku poti, manj subtilnih energij boste prepoznali. Bolj kot bo izvor tega kar kličete visoko vibracijsko, težje boste to vibracijo začutili. Ali po drugi strani. Bolj kot boste vztrajni na vaši duhovni poti, večji bodo premiki, ki jih boste doživeli, bolj boste začutili vsako povezavo, vsak klic. Ko boste zakorakali v to višjo sfero meditacij, ko bo vaša praksa več kot le to, da se umirite ampak to da resnično začnete čutiti več, da začnete rasti, takrat boste ugotovili, da so bile tiste meditacije, ki so se vam na začetku zdele premalo, ker ste jih imeli za začetne, lahko iz subtilnejših nivojev zelo zelo močne. Včasih mi kdo na tečaju reče, da so se umirili ampak, da to so že predelali in zato ni bilo ne vem kakšnih izrazitih občutkov. A ko se ta oseba čez določeno obdobje ponovno vrne na te začetne meditacije ugotovi, da so še kako gradile temelje na katerih danes raste druga oseba. Meditacije kjer kličemo zunanjo energijo so navadno vodene seveda razen v primeru, ko jih delamo sami in se prepustimo energiji, ki nas pokliče. Pa še takrat je na nek način vodena. Hahahah


Obstajajo še druge vrste meditacij in drugačni sistemi na katere bi jih lahko razdelila vendar sem se danes odločila za tega. Mogoče drugič pa kaj drugega. :)


Za konec bi vam rada ponovno položila na srce, da ni lepšega potovanja, kot je raziskovanje sebe in kot je potovanje, ko stopamo po naši duhovni poti. Naš duhovni razvoj je del razloga zakaj smo se rodili v ta čas in ta prostor.



815 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page