top of page
Search

Bolečina, nelagodje in druge nevšečnosti med meditacijo

Updated: Dec 7, 2021

Ne glede na to ali ste šele začeli meditirati ali pa meditirate že dlje časa, sem prepričana, da ste čisto vsi med meditacijo že začutili neko bolečino. Lahko, da je bila od meditativnega položaja, mogoče od zaspanih nog ali pa enostavno se niste mogli sprostiti, ker vas je cel čas meditacije nekaj srbelo. No da vam povem, da to ni popolnoma nič nenavadnega.




Vse me srbi in nagaja


Mislim, da čisto dobro veste o čem govorim, ko vam omenim srbečico med meditacijo. Ta pojav se kaže predvsem na začetku meditativne prakse, ko ste še vajeni, da ste cel čas v nekem gibanju in traja vse dokler ne uspete popolnoma umiriti vaše telo. Kako se zgodi? Začnete se sproščati in poskušate vašo zavest pomakniti in slediti meditaciji. In naenkrat začutite, da vas nekaj zasrbi, čisto malo. To je en del vas, ki si na nek način ne želi spremembe, ki vam jo bo prinesla meditacija. Ta del si želi, da ostanete takšni kot ste in vam zato pošlje ta znak, da bi vas malček zmotil. V trenutku, ko se boste premaknili in se popraskali, se bo aktiviralo še pet novih delov, ki si želijo pozornosti tako, da se boste še tam malček popraskali. Tisti del vas, ki vam preprečuje, da bi z meditacijo dosegli spremembo v svojem življenju, je očitno uspel. Poslal je dražljaj in vi ste nanj odgovorili. Očitno deluje, zato bo nadaljeval naprej z več dražljaji. In kako se vse skupaj zaključi? Tako, da nimate več nič od vaše prakse. Kako se temu nevzdržnemu dražljaju izogniti? Tako, da se ne popraskate in enostavno meditirate naprej. Z vašo redno prakso se bo vaše telo vedno bolj umirjalo, sprejelo bo meditacijo kot vaš nov način življenja in srbečica se bo le redko kdaj pojavila, če sploh še kdaj.





Majhne bolečine vsepovsod


Ko začnete z meditacijo, začnete poslušati sebe, svoje telo. To pa pomeni, da začnete zaznavati tudi vse tisto, kar ste spregledali, ko ste bili zaposleni z drugimi opravili. Verjetno veste, da ko vas nekaj boli, vas boli dosti več, kadar sedite pri miru in ste osredotočeni na to bolečino. Kadar pa ste z nečim zaposleni, se vam bo zdelo, da je bolečina manjša. Radi rečete, da ste malo pozabili na bolečino ali da ste se zamotili z nečim in je bilo zato lažje. Ni bilo boljše, le pozornosti niste dajali tej bolečini. Enako je v meditaciji. Ko se enkrat začnete umirjati, se lahko v meditaciji pokažejo vse prisotne bolečine, ki so celo bolj moteče kot sicer.


Kašelj


Nič kolikokrat opazim, naj si bo to meditacija v skupini ali doma, da vas požgečka v grlu, takoj za tem, ko se umirite in začnete meditirati. Niste niti še dobro začeli, ko vas začne praskati v grlu. V skupini hitro pomislite na to, da ne boste motili ostale in se trudite zadržati ta kašelj. Toliko se trudite dokler na sredi meditacije ne vstanete in greste ven in zunaj kašljate brez prestanka. Če bi se takoj na začetku odločili, da se odkašljate ali pa preprosto pozabili na to srbečico, potem bi z meditacijo nadaljevali brez težav. Tako pa zamudite konec in tudi začetek vam ni ne vem kaj. Zakaj to? Ker ste cel čas trajanja meditacije, mislili na to, kako ne kašljati in se trudili kašelj zadržali v sebi.


Predlagam vam, da si za meditacijo vsakič pripravite kozarec vode, po katerem lahko sežete kadarkoli za en požirek, ki bi vašo morebitno nadlogo omilil.

Doma je veliko lažje saj se ne obremenjujete s tem, da nagajate drugim in na to lažje pozabite in nemoteno odmeditirate do konca.

Moram pa poudariti, da se kašelj pojavi dostikrat tudi ko delamo na grleni čakri, ko se začnejo določene energije sproščati. Tudi za to je dobrodošel kozarec vode.




Hrbet


Nekateri meditacijski položaji o katerih sem pisala v mojem prispevku o drži med meditacijo, so kot nalašč za tiste, ki imajo bolečine v hrbtu. Vendar pa vem, da so položaji na začetkuvseeno lahko zelo težavni. Če nismo vajeni, potrebuje telo nekaj časa, da se navadi na to novo držo. Če niste veliko fizično aktivni in nimate dovolj razvite mišice hrbta, boste težje zdržali to ravno držo dlje časa. To je sicer lahko posledica dolgih ur sedenja ampak vseeno ne spremeni dejstva, da vam postane v tem položaju čez določen čas nelagodno. Ali boste zato začeli s kakšno vajo za hrbet, da boste lažje zdržali v meditaciji ali pa zato, ker vam bo vaja zelo koristila v vašem življenju, je na tem mestu vseeno. Priporočljivo je, da delate na vaši drži, da ste vzravnani, da se počutite dobro in ste zdravi. V meditaciji boste pogosto odkrili vašo pomanjkljivost oziroma vam bo pokazala kje bi bilo dobro za vas, da naredite še nekaj za vaše zdravje.


Noge


Bolečine v nogah so lahko prisotne zaradi več dejavnikov. Po dolgem sedenju v položaju lotosa in če tega položaja niste vajeni, vas bo verjetno začelo boleti na predelu pregiba, v dimljah. To nastane zato, ker niste še dovolj fleksibilni, da bi se vaša kolena spustila do tal in vam zaradi tega teža vaših nog, cel čas meditacije odpira kolke. Tega ne boste začutili takoj na začetku vendar čez določen čas pa se to še kako dobro začuti. V tem primeru vam priporočam, da si pod kolena podložite mogoče odejo ali blazino, da ne boste po nepotrebnem trpeli bolečine. S časom se bodo vaši kolki bolj odprli in teh bolečin ne bo več. V kolikor pa sploh ne zdržite tega položaja, pa predlagam sedenje na meditativni pručki, kot je opisana pri meditacijskih položajih.




Naslednja bolečina je lahko prisotna v kolenu. Koleno je do neke mere gibljivo vendar, če boste na primer silili v položaj polnega lotosa, ko telo še ni pripravljeno za to, lahko pride do prevelike napetosti v kolenu in s tem do bolečin ali celo česa hujšega. Zato je pomembno, da se poslušate, da greste vedno do meje ugodnosti. Bližje kot so stopala vašim stegnom, manj bo koleno trpelo. Vendar svoj pravilen položaj morate preizkusiti in najti sami. Obenem naj poudarim, da bolečina v kolenu ni zanemarljiva, kot so mnogokrat ostale. Če začutite bolečino v kolenu, spremenite položaj in ne vztrajate v njemu za vsako ceno.


Gležnji bolijo navadno, ko sedite na trdih tleh in jih niste podložili. Na začetku mogoče te bolečine ne čutite vendar dlje kot držite ta položaj, bolj bo bolečina nevzdržna. Zato predlagam, da enostavno podložite vaše gležnje. Če imate meditativno blazino, potem imate verjetno že neko podlogo na kateri sedite. Drugače pa enostavno vzemite neko dekico ali drugo podlogo, da vam bo udobno.



Meditacijski izziv


Kako sprostiti bolečino?


Zelo verjetno bodo tekom meditacije prišle na dan različne bolečine. Kako jih umiriti in nadaljevati z meditacijo? To storite tako, da namesto, da se bolečine bojite ali jo skušate imeti pod kontrolo, jo raje sprejmite in pošljite ji lepo besedo ali energijo. Vaš dih usmerite v to področje in si predstavljajte, kako ta napetost pojenja, kot bi posvetili z lučko in bi se sence začele umikati. Ne se otepati bolečine ampak raje sprejmite to kar vam telo sporoča.


Kaj pa, ko zaspijo noge?


To je zelo pogost pojav v meditaciji in se zgodi čisto vsem. Malenkost spremenimo položaj meditiranja in že lahko doživljamo meditacijo drugače, z zaspano in bolečo nogo. Predvsem na začetku, ko še nismo navajeni na položaj, ali če je naša meditativna blazina pretrda, ali če imamo mogoče na sebi preozke hlače, se pogosteje zgodi, da nam zaspi noga ali celo obe.

Noge v meditativnem položaju zaspijo, ker pride do pritiskanja na živec (večinoma v spodnjem delu noge) in se delno ali popolnoma zaustavi pretok kalija po živčnem kanalu. Rezultat tega je cela vrsta slabih signalov med živcem in vašimi možgani. Vi to občutite kot mravljinci v nogah oziroma kot, da vam je noga zaspala. Ko ni več pritiska na živec in kalij začne ponovno svojo pot, se živec zbudi in začne pospešeno delati. Takrat komaj začutite resnično bolečino, ki je veliko hujša kot le ob zaspani nogi.

Pretok krvi v nogah ni s tem nikoli oviran. Zato naj vas ne skrbi to, da bi lahko prišlo do kakšnih poškodb. Potrebno se je le počasi navajati na položaj. Telo se bo v nekaj tednih navadilo in noge vam ne bodo več zaspale.


Mogoče lahko poizkusite tudi z rahlimi spremembami položaja, kot premakniti koleni skupaj ali narazen ali mogoče gležnje premaknete malenkost naprej ali nazaj. Meditacija je, še posebej na začetku, iskanje pravega položaja za vas in za vaše telo.



494 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page