top of page
Search

Drža telesa, rok, glave, oči... med meditacijo

Updated: Dec 7, 2021

Kakšen je položaj telesa pri meditaciji, ki vam pomaga do največjih rezultatov? So položaji resnično pomembni? Ko govorimo o meditaciji ne moremo mimo tega, da ne bi omenili, da ustvarjate neko umirjeno emocionalno stanje v telesu. Da pa to umirjeno stanje dosežete se opiramo na nekatere informacije, ki jih imamo glede tega kako deluje vaše telo, predvsem energijsko.





Telo


Ko govorimo o pravilni drži v času meditacije, je naše telo prva stvar, na katero pomislimo. Seveda je v prvi meri pomembno, da ste kar se da sproščeni in niste v nekem neudobnem položaju, sicer vam bodo misli cel čas uhajale k tej bolečini in se boste v meditaciji zelo težko sprostili. Vseeno pa lahko poiščete nek vaš meditativni položaj, ki vam bo prinesel čim večji učinek in boste v njemu še vseeno razmeroma sproščeni.



Sproščanje telesa


Ne glede na to kakšen položaj ste si izbrali, je zato da boste meditirali pomembno, da telo na začetku sprostite. Mišice v telesu sprostite tako, da v mislih ozavestite vsak predel telesa posebej in enostavno tiste mišice tistega področja sprostite. Pogosto se ne zavedamo, da imamo neko mišico napeto, dokler se v mislih zavestno ne premaknemo do nje in jo sprostimo. Mnogokrat se vam bo lahko zgodilo, da boste po končanem sproščanju telesa ponovno napeli neko mišico, zato na koncu ponovno na hitro preletite telo, če je še kakšna mišica, ki se je ponovno aktivirala in jo ponovno, zavestno sprostite.




Kakšen je položaj telesa pri meditaciji, ki vam pomaga do največjih rezultatov? So položaji rok, glave, oči, ust, telesa, resnično pomembni?


Roke


Roke naj bodo odprte in rahlo pokrčene tako, da sproščene počivajo na kolenih ali stegnih. Dlani naj bodo odprte, brez da se prsti stikajo in obrnjene navzgor. Če bi želeli zavzeti enega izmed položajev raznih muder in v kolikor veste zakaj se kakšna mudra uporablja, potem seveda lahko to tudi storite. Kaj so mudre, katere so najbolj pogoste in kaj pomenijo… o temu si lahko preberete več v mojem prispevku o mudrah s klikom TUKAJ.




Glava


V meditativnem položaju je glava poravnana s hrbtenico. Ne pada nazaj in se ne upogiba naprej. Najlažje je, če si predstavljate, da imate imaginarno vrvico, ki je vpeta na vrhu vaše glave in vi “visite” na tej vrvici. Poskusite si predstavljati, kako vas vrvica vleče navzgor, tako da vam dviguje glavo. Ne dviguje se brada temveč cela glava. S tem se bodo ramena sama od sebe spustila in tako boste ustvarili idealen pretok energije v zadnjem predelu glave in vratu.



Oči


Obstajajo meditacije, ki jih lahko opravljate z odprtimi ali zaprtimi očmi. Meditacije z odprtimi očmi so običajno tiste, pri katerih gledate v nek prazen prostor, kot je to recimo gola stena. Zakaj je to tako? Zato, da vam misli čim manj bežijo in vam predmeti, ki jih vidite pri temu ne nagajajo. Jaz sicer predlagam, da ne glede na to ali meditirate z zaprtimi ali odprtimi očmi, ste vedno usmerjeni nekam, kjer ni zmede ali nereda. Na ta način se boste na začetku lažje sprostili in po vrnitvi iz meditacije boste vzdržali to stanje umirjenosti misli in reda dlje časa.



Kako sprostiti oči?


Preden začnete z meditacijo, so vaše oči eden izmed pomembnejših delov telesa, ki jih je treba sprostiti. Zato vsem na začetku običajno povem, naj sprostijo mišice okrog oči. Ampak marsikdo si ne zna predstavljati kako to storiti. Zato vam bom to razložila skozi vajo.



Vaja za spoščanje oči


* Postavite se pred okno. Nekam, kjer imate pogled, ki seže kar se da daleč. Lahko vidite sonce, gore v daljavi, zvezde ali luno, če je noč, nekaj kar je čim dlje od vas. Sedaj pred seboj postavite vašo dlan. Naj bo nekje na 20 do 30 centimetrov pred vašim obrazom. Glejte v dlan in z mislimi opazujte napetost ali občutek v vaših očeh. Če ga še ne zaznate, nič hudega. Glejte v dlan vsaj 10 sekund.


* In sedaj poglejte v daljavo skozi okno. Vašo pozornost imejte na zaznavanju občutka v očeh. Sedaj bi že morali začutiti sproščanje mišic v očesu. Če niste prepričani, lahko vajo ponovite. Se ponovno vrnete na gledanje v dlan in čez nekaj sekund, ko začutite občutek v očeh premaknete fokus na nekaj v daljavo. Lahko v neskončnost, če uspete. Prepričana sem, da ste začutili razliko.

* Sedaj to isto naredite z zaprtimi očmi. Zaprite oči. V mislih glejte v vaše veke ali konico vašega nosu. Zadržite ta položaj za nekaj, mogoče 10 sekund in nato v mislih poglejte v neskončnost. Lahko si predstavljate, da gledate sončni zahod, sonce ki zahaja v morje ali luno nad vami. In začutite kako se oči s tem, ko v mislih pogledate v daljavo, sprostijo. Če ne boste takoj začutili spremembe, lahko vajo nekajkrat ponovite.


Kakšen je položaj telesa pri meditaciji, ki vam pomaga do največjih rezultatov? So položaji rok, glave, oči, ust, telesa, resnično pomembni?


To je način kako sprostimo mišice okrog oči. V mislih, medtem ko se sproščate za meditacijo, pogledate v neskončnost.


V kolikor nosite očala, jih odložite preden začnete. Vaše oči naj bodo zaprte cel čas meditacije, razen če izvajate tiste meditacije, ki od vas zahtevajo, da gledate. Oči med meditacijo ne odpirajte. Ne glejte kaj se dogaja okrog vas, saj bo to vsakič spodbudilo, da se boste ob vrnitvi v meditacijo ponovno morali sproščati in se ponovno povezovati s tistim, kar ste prej že dobro čutili in zaznavali. Dobra praksa je nepremičnost telesa cel čas trajanja meditacije in enako velja za oči.


Meditacijski izziv


Usta


Usta so še ena stvar, ki je ponavadi poudarim pri sproščanju ob začetku meditacije. Oziroma ne toliko usta, kot je čeljust. Čeljust je v času meditacije sproščena. Čeljust sprostite tako, da ne stiskate zob skupaj ampak tako, da za malenkost odprete usta, da začutite kako se čeljust sprosti, kot bi spodnja čeljust malček padla navzdol. Usta so lahko odprta le za kakšen milimeter ali centimeter. V glavnem naj bo čeljust toliko sproščena, da se ne boste ukvarjali s tem, da jo držite v tistem položaju ampak, da enostavno sproščeno pade. Če pa je čeljust odprta še ne pomeni, da morajo biti tudi usta odprta. Sicer je to čisto odvisno od vas, v katerem položaju se počutite bolj sproščeni. Nihče vas ne bo gledal in nihče ne bo ocenjeval vašega izgleda. Pomembna je le drža, ki podpira to energijsko delo, ki ste ga začeli izvajati.


Vse kar sem omenila je nekaj čisto logičnega in v kolikor se uspete poslušati, vas telo samo popelje v vse te položaje. Na žalost pa se vsakdo ne uspe tako dobro poslušati. Zato sem pripravila vsa ta navodila in upam, da vam bodo uporabna. Ko jih boste nekajkrat preizkusili boste ugotovili, da je nekaj najbolj naravnega kar obstaja.



877 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page