top of page
Search

Mudre in položaj rok med meditacijo

Updated: Dec 7, 2021

Kam z rokami pri meditaciji?


Nič ne boste zgrešili, če boste roki položili na vaša stegna oziroma kolena in obrnili dlani navzgor. Dlan je pri tem odprta in sproščena. V kolikor ležite, roke počivajo ob telesu, dlani so tudi tukaj obrnjene proti nebu.



Zakaj je pomemben položaj rok?


Kot sem že opisala v članku o meditacijskih položajih o tem, kako je pomembna ravna hrbtenica za čimbolj prepusten pretok energije po telesu, tako nam lahko položaji rok povečajo ali zmanjšajo pretok energije.

Kadar se postavite v meditativni položaj je pomembno, da nimate prekrižanih rok ali nog. Če v meditativnem položaju sedite s prekrižanimi nogami, ni enako kot, ko sedite na stolu. S prekrižanimi rokami ali nogami bi ustvarili določene zastoje ali zmedo v pretoku energije po telesu. Predvsem bi verjetno začutili vaše emocionalno telo, ki bi vam delalo malček preglavic v tem času meditiranja. Zgoraj sem opisala najbolj preprost položaj, to je z rokami na stegnih in z odprtimi dlanmi usmerjenimi proti nebu. To vam daje možnost, vas odpira energijam, da se lažje povežete navzgor z višjimi sferami kamor segate skozi vašo kronsko čakro.

Sčasoma boste lahko zaznavali bolj subtilne energije in boste lahko začutili kateri položaj je v danem trenutku boljši ter vam boljše služi. Zaenkrat pa vam bom predstavila nekaj od teh najbolj znanih položajev.




Kaj so mudre


Mudre poznamo kot položaje telesa, večinoma rok. Beseda mudra izvira iz sanskrta in pomeni drža, gesta ali pečat. Gre za točno določeno gesto ali položaj, ki ustvari nek točno določen proces. Lahko je to kot neko odpiranje, povezava, čiščenje, razrešitev in še mnogo drugega. Vse deluje preko našega emocionalnega telesa, mentalnega telesa in energijskega telesa. V preteklosti so se mudre precej več uporabljale kot danes. Učitelji so svojim učencem predali mudre, da so jim pomagali na svoji poti pri duhovnem razvoju. Mudre so bile skrivnost, ki jo je prejel nekdo, ko je dosegel neko določeno stopnjo zavedanja. Mnogo muder se je z leti izgubilo saj se jih je v preteklosti zelo malo zapisalo. Njihov namen ni bil nikoli prenašanje njihovega znanja preko pisane besede, kar je tudi prav. Danes jih lahko opazite iz starih slik ljudi, ki meditirajo, jogirajo. Prenašale pa so se tudi preko plesa. Zadnja leta pa so se mudre in njihov pomen vse pogosteje začele pojavljati tudi v medijih. Mnogokrat med vodenjem meditacij opazim, da ljudje držijo kako mudro. Zato jih vprašam jih, če vedo kaj pomeni in resnično večinoma ne vedo, saj le posnemajodržo iz kakšne fotografije kake zanimive osebe.Zaradi tega, se lahko tudi zgodi, da izvajajo mudro, ki deluje na čisto drugem nivoju kot je sama meditacija in namesto, da bi s tem drža povečala učinek meditacije, ga kvečjemu poslabša. Nič hudega, tudi tako se učimo. Zato ljudemnaročim, da le odprejo dlani navzgor, saj bodo od tega imeli veliko več, kot če ustvarijo nek zaprt krog energije znotraj telesa in si s tem preprečili tisto, kar bi lahko dosegli brez te mudre.



Zakaj uporabiti mudre?


Nisem pristaš tega, da se mudre uporablja kar vse povprek brez točno določenega namena. Zato bi rekla, da uporabite mudro, ko začutite, da je to za vas nekaj dobrega, nekaj pomembnega. To velja za takrat, ko mogoče začutite pomembnost neke drže ali pa ko začutite, da vam nekaj doprinese.



Najpogostejše mudre v meditaciji


Omenila bom nekaj položajev rok, ki se vedno znova ponavljajo v zvezi z meditacijo. Imena se lahko razlikujejo od tistih, ki ste jih vajeni ali ki jih boste zasledili na internetu. Ponovno je razlog v temu, da izhajajo iz različnih praks in so posledično razvile drugačna imena. V resnici ime ni toliko pomembno, bolj je pomembna pravilna izvedba.


Chin mudra

Nedvomno ena najbolj poznanih muder. Uporabljajo jo v hinduizmu, budizmu, jogi. V tem položaju sta palec in kazalec staknjena medtem ko so ostali trije prsti iztegnjeni in ravni. Dlan je obrnjena navzgor. Je zelo uporabljana v meditaciji. Umirja um, vas poveže z višjim jazom, in ponekod boste zasledili, da celo povezuje z bogom.

Vsak prst predstavlja globljo povezavo s subtilnimi nivoji življenja.

Kazalec simbolizira vašo omejeno zavest, medtem ko palec simbolizira univerzalno neomejeno zavest. Skupaj staknjeni se omejujoči jaz poveže z univerzalnim jazom.

Sredinec je izražanje intelekta, prstanec je povezan z emocijami uma in mezinec predstavlja izražanje fizičnega telesa.

Včasih lahko kazalec tudi premaknemo pod palec, da lažje držite položaj in prsta ne silita narazen. Energija, ki jo ta mudra ustvarja je zelo subtilna in od vaditelja zahteva globljo zaznavo, da se lahko zaveda učinka mudre.



Mudre in položaj rok med meditacijo


Dhyana mudra

ali mudra za meditacijo, imenovana tudi Buddha mudra, ker naj bi ta položaj držal sam Buddha med razsvetljenjem. Izvedemo jo tako, da desna dlan počiva na levi, dlani so usmerjene navzgor in palca se komaj stikata. S tem položajem ustvarite kot neke vrste trikotnik. Med palcema lahko začutite kako energija teče v kolikor sta narazen resnično za milimeter ali celo manj. Dlani počivajo v naročju. To mudro lahko uporabite tudi kadar ste zaspani, da vam da vas malček zbudi.



Mudre in položaj rok med meditacijo


Anjali mudra

ali molitveni položaj. Večinoma se jo uporablja kot pozdrav ob začetku. Vas pa ta mudra osredini, vrača k srcu, da se začne odpirati. Predstavlja vaš namen v rasti na duhovni poti. Dlani so sklenjene pred srcem, prsti kažejo proti nebu. Dlani ne pritiskajo čisto ena ob drugo ampak se dotikajo le konice prstov in dlani pri zapestju, da se ustvari med dlanmi majhen prazen prostor. To simbolizira cvet, ki se odpira, kot se odpira vaše srce.



Mudre in položaj rok med meditacijo


Zakaj sploh pišem o mudrah, če to ne spodbujam ?


Dobro vprašanje. Verjetno je najbolj preprost odgovor ta, da o tem pišem prav zato, ker ni vse sveta resnica, kar se dobi na internetu in tudi ni za vse dobro. Ravno zato sem pristaš (dajem velik pomen na) meditiranja v živo, ko lahko spremljam to kar delate, kako usmerjate vašo energijo in kako poteka vaš razvoj. Vendar so sedaj časi drugačni in kljub temu, da je svet zelo majhen, nam je leto 2020 pokazalo, da so tudi majhne razdalje lahko nepremostljive in zato vsi meditiramo od doma. Prav zato, mi je pomembno, da se dotaknem določenih tem in naredimo nekaj reda, kjer je bila prej zmeda.


Meditacijski izziv


917 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page