top of page
Search

Čakre

Updated: Dec 7, 2021

Verjetno ste že vsi kdaj slišali za čakre oziroma energijske centre v telesu. Danes bomo govorili o sedmih glavnih centrih, ki so postavljeni vzdolž srebrne vrvi ali Sushumne. Na levi in desni strani tega glavnega nadia sta še dva energijski kanala Ida in Pingala. Več o energijskih kanalih si lahko preberete tudi v članku Meditacijski položaji s klikom TUKAJ. Slednja dva tokova se preko našega telesa večkrat prekrižata in v vsakem njunem stičišču se nahaja ena čakra. Edina izjema je kronska čakra, ki se nahaja na najvišji točki.




Kaj so čakre?


Čakre so kot energijska kolesa, ki neprestano krožijo. Od tu tudi ime chakra, kar v prevodu iz sanskrta pomeni kolo. Čakre so mnogokrat predstavljenje kot lotosov cvet. Vsak cvet se tekom našega duhovne rasti odpira. Vsaka čakra ima svoje karakteristike vendar vsem je skupno to, da čim so v ravnovesju potem naše telo deluje na optimalen način. Energija teče ne samo v telesu ampak na vseh področjih.



Verjetno ste že vsi kdaj slišali za čakre oziroma energijske centre v telesu. Danes bomo govorili o sedmih glavnih centrih, ki so postavljeni vzdolž srebrne vrvi ali Sushumne. Na levi in desni strani tega glavnega nadia sta še dva energijski kanala Ida in Pingala.


Zakaj je pomembno, da so čakre v ravnovesju?


Kadar so čakre v ravnovesju se počutimo dobro, naše telo je zdravo. Vendar se zgodi, da se kakšen izmed the energijskih centrov včasih odmakne od ravnovesja. Zato, da bi se prekot energije nadaljeval preko telesa drugi centri prevzamejo več dela in postanejo bolj aktivni. Kot posledica ni le mogoče slabše fizično počutje ampak se lahko to kaže tudi v emocijah, ki jih imamo, če imamo v sebi strahove, bojazni, jezo. Pokaže se lahko tudi kot naš odnos do duhovnega razvoja, ki ga mogoče začnete zavračati. Ter še mnogo drugega.

S tem, ko postavimo čakro ponovno v ravnovesje se pretok preko našega telesa normalizira in s tem se ponovno vrnemo v tiste višje vibracije, višje občutke, čutimo to dobrobit v telesu, skratka naše življenj postane lahkotnejše.




7 glavnih čakr

1. čakra ali korenska čakra

2. čakra ali spolna čakra

3. čakra ali solarni pleksus

4. čakra ali srčna čakra

5. čakra ali grlena čakra

6. čakra ali tretje oko

7. čakra ali kronska čakra




Pa si na kratko poglejmo delovanje in posebnosti vsake čakre.


1. čakra – Korenska čakra ali Mooladhara

Nahaja se na dnu hrbtenice. Simbolizira jo rdeči lotus s štirimi cvetnimi listki. Kar pomeni, da boste pri odpiranju enrgije tega centra odpirali te štiri cvetne listke.

Ta center je povezan s stabilnostjo, varnostjo, predvsem preživetjem. Vaša želja po uspehu prihaja iz tega centra. Deli telesa, ki so povezani s tem centrom so spolni organi, križ, kolki in noge. Bolečine v sklepih, v križu, težave s težo so le nekatere nevšečnosti, ki nam jih prinese, ko je korenska čakra iz ravnovesja. Emocionalno ste lahko nesigurni, prestrašeni, anksiozni.


2. čakra – Spolna čakra ali Swadhisthana

Nahaja se par prstov pod popkom, za spolnimi organi. Simbolizira jo oranžen lotusov cvet s šestimi cvetnimi listki.

Ta center deluje v iskanju zadovoljstva. Dovoli vam, da se sprostite, kar pa je po drugi strani lahko tudi velika ovira tega centra. Naučeni smo namreč, da imamo pod kontrolo naša čustva in to lahko ustvari distanco med našimi telesi. Kaže se tudi v tem, da nismo sigurni kako čutiti ali živeti našo spolnost. Deluje na odnose, zasvojenost, spolnost, kreativnost, zadovoljstvo, intuicijo in občutek lastne vrednosti. Deli telesa so reproduktivni organi. Čakra iz ravnovesja lahko povzroči težave z mehurjem, impotenco, ledvicami, debelim črevesjem.

Vprašajte se v zvezi s kreativnostjo, kako ste sproščeni glede spolnosti, kakršne koli zasvojenosti, težava pri služenju denarja, zmožnost, da se postavite zase, krivda ali jeza v zvezi z vašo preteklostjo.


3. čakra – Čakra solarnega pleksusa ali Manipura

Ta center se nahaja za želodcem in tudi vpliva na ta predel želodca, prebavni sistem, jetra, mehur, slinovko, tanko črevo. Simbolizira jo lotusov cvet z desetimi cvetnimi listki, ki predstavljajo deset grehov pomanjkanja duhovne zavesti: duhovna ignoranca, žeja, sram, strah, žalost, lahkomiselnost, strah, gnus, razočaranje, ljubosumje, izdajalstvo. Zaznamuje ga tudi rumena barva. Nadvladuje osebno moč, ego, strast, strah, impulzivnost, anksioznost, jeza. Zdrav center solarnega pleskusa prinaša notranjo moč, zadovoljstvo, gradi na novi luči v sebi in spušča ego.


4. čakra – Srčna čakra ali Anahata

Srčna čakra deluje kot povezava med spodnjimi tremi, ki so vezani bolj na naše zemeljsko življenje in zgornjimi tremi, ki so vezani bolj na naše duhovno življenje. Nahaja se ob srcu. Simbolizira jo zelen lotusov cvet z dvanajstimi cvetnimi listki.

S tem, ko je vaš center v harmoniji z ostalimi delujete na vaš imunski sistem in žlezo timus. Povezuje se z vsemi organi v okolici, kot je to srce, pluča, ramena, zgornji del hrbta in krvni obtok. Tu se nahaja ljubezen in sočutje. Skozi srčni center se ustvarjajo vse globje povezave z drugimi bitji. Tu se zavedate pomembnosti odnosov, ter da smo vsi eno.

Mogoče boste kdaj zasledili, da se za to čakro nahaja še ena, ki jo nekateri radi omenjajo in to je Hrit čakra z osmimi listki. Predstavlja zmožnost osebe, da manifestira svoje želje.



Verjetno ste že vsi kdaj slišali za čakre oziroma energijske centre v telesu. Danes bomo govorili o sedmih glavnih centrih, ki so postavljeni vzdolž srebrne vrvi ali Sushumne. Na levi in desni strani tega glavnega nadia sta še dva energijski kanala Ida in Pingala.
Vir: Wikipedia


5. čakra – Grlena čakra ali Vishuddhi

Nahaja se na področju vratu. Predstavlja jo lotosov cvet s šestnajstimi cvetnimi listki modre barve. Povezujemo jo z umetnostjo komunikacije, zvokom in izražanjem. Komunikacija je lahko kot misel, beseda ali napisan tekst. Povezujemo jo z grlom, vratom, zobmi in ušesi. Daje vam glas in možnost, da govorite resnico in lahko izražaze svojo resnico. Ne gre le za govorjenje ampak tudi za poslušanje. Uravnotežen center vam daje možnost, da delate dobre izbire in da spregovorite in ste uslišani. Medtem, ko je resnica moč te čakre, so dvom, zanikanje in negativne misli izziv.


6. čakra – Čakra tretjega očesa ali Ajna

Nahaja se na sredini glave nekje med vašimi obrvmi. Ima obliko peterokrake zvezde, simbolizira jo lotosov cvet z dvema cvetnima listkoma. Nosi vibracijo indigo-violične barve. Pod kontrolo ima intuicijo in domišljijo. Povezujejo jo z razvojem šestega čuta. Skozi tretje oko lahko jasno opazujete zunanji in notranji svet. Povezuje obe hemisferi možganov. Z delom na tretjem očesu lahko imate vpoglede v vašo preteklost, v pretekla življenja, v iskanje resnice in tistega, kar je fizičnim očem skrito.

Povezana je z organi v njeni okolici kot so oči, obraz, možgani. Pogosto se lahko pojavijo glavoboli ali zamegljen vid, kadar je ta center iz ravnovesja. Lahko nosi zmedo, depresijo in iluzijo, slabo koncentracijo.



Meditacijski izziv


7. čakra – Kronska čakra ali Sahasrara

Nahaja se na vrhu glave. Predstavlja jo lotosov cvet s tisočerimi listki. Barva, ki predstavlja to čakro je bela-zlata. Povezuje nas z višjimi nivoji obstoja. Je center čiste zavesti. Povezuje naše telo z vesoljem. Vse je povezano in mi smo hvaležni za to povezavo. Zaupamo in verjamemo v vesolje. Zavedamo se višjega vodstva, ki nas nikoli ne pusti na cedilu. Največji izziv te čakre je ta, da ste lahko prizemljeni medtem, ko raziskujete višje nivoje zavesti.

Migrene, amnezija, težave s kožo in težave v povezavi z umom, zmeda, depresija se lahko pojavijo, ko je ta center iz ravnovesja. Prevelika povezava z duhovnostjo, da se že izgublja stik s fizičnim svetom, strah pred uspehom, pritoževanje višji sili, ker v sebi nimate več sreče.


To je to čisto na kratko o čakrah. Sicer so to precej bolj kompleksni sitemi, kot se vam mogoče iz zgoraj opisanega zdi ampak to je že zgodba za drugič. Za enkrat imate le kratek in preprost vpogled v to kako je tudi sestavljeno vaše energijsko telo.





794 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page