top of page
Search

Kje meditirati?

Updated: Dec 7, 2021

Samo pomislite s koliko težavami se srečamo, ko se lotimo nečesa novega? Seveda vedno nekako upamo, da teh težav ne bi bilo. Te želje, da bi bilo vse popolno, na srečo pri meditaciji ne potrebujete. Edina stvar, ki jo potrebujete je to, da se medtem, ko izvajate meditacijo, vanjo poglobite in v njej uživate.





Danes bom spregovorila o temu kje vse lahko meditirate takrat, ko ste doma, ko mogoče nimate miru, ko ste na potovanju.



Prostor za meditacijo


Predstavljajte si kako bi bilo, če bi lahko imeli v svojem domu en prostor samo za meditacijo. V katerem bi že ob vstopu začutili mir. Niti se še ne bi usedli v meditativni položaj in že bi se sprostili, saj bi že sam prostor oddajal velik občutek miru. Svečke, dišave, meditativna glasba. Čudovito.


Verjamem pa, da nimate vsi prostora namenjenega izključno za meditacijo, kot ga imam navadno jaz in mogoče si ga niti ne želite. Ampak kljub temu si lahko zelo podoben prostorček oziroma kotiček ustvarite tudi sami brez, da posvetite prav posebno sobo v vašem domu ravno temu.



Meditativni kotiček


Vaš meditativni kotiček imate lahko vedno pripravljen ali pa si ga le vsakič sproti ustvarite. Predlagam, da pomislite kje v vašem domu boste imeli največ miru oziroma, kje vas ne bodo motili vsaj za čas meditacije. Lahko je to spalnica, dnevna soba, kjerkoli začutite. Predlagam vam, da je prostor ki ga izberete čim bolj prazen oziroma, da je vaš pogled ko boste na koncu meditacije odprli oči, pred vami pokazal čim manj stvari. Na primer, če je le mogoče, ne meditirate tam, kjer boste gledali v goro nepomite posode v kuhinji, ker boste ob tem potrebovali malček več energije, da boste odmislili to še ne opravljeno delo. Boljše je, če ste recimo obrnjeni v zid ali omaro in ko boste na koncu odprli oči, bo tisto kar boste videli prazno in urejeno področje, enako kot je po meditaciji vaš um.


kje meditirati prostor za meditacijo


Da bi ustvarili bolj prijetno vzdušje, si lahko prižgete svečko. Mogoče imate eno izključno za meditacijo in mogoče poleg prižgete še eno dišavo. Tudi sproščujoča glasba vam lahko zelo pomaga za vzdušje, kadar ne meditirate po posnetku. Nekaj takih malenkosti in že imate vaš meditativni kotiček. Kotiček lahko izkoristite tudi zato, da prebirate teme ali knjige vezane na meditacijo in duhovni razvoj. Lahko pa ga imate le za posebne priložnosti, ko imate več časa ali ko so energije močnejše, da na nek način začutite pomembnost tistega dne. Kar vam od tega kotička mogoče pride še najbolj prav je to, da ga lahko zelo hitro postavite in enako hitro pospravite.



Vrt, terasa


Podobno lahko imate svoj prostorček za meditacijo tudi pred hišo ali na terasi. Posebej poleti si lahko ustvarite resnično prijetno vzdušje. Svež zrak vam bo še dodatno pomagal pri dihanju in sproščanju. Svečke, lučke, lanterne, rastline, vse to bo takoj ustvarilo popolnoma drugačno zaznavanje. Tudi pozimi je lepo meditirati na svežem zraku, le bolj se je potrebno pripraviti na mraz.




Ko ni miru


V kolikor vas doma živi veliko in nikakor ne najdete miru zase, pa vam predlagam dva izhoda v sili. Prvi je meditacija v avtomobilu. Kdo pravi, da morajo biti povsod svečke in lepo vzdušje? Pomembna je kakovost meditacije in mir. Nobena svečka in dišava vas ne bo sprostila, če okrog vas tekajo otroci, pes in je televizija na ves glas. Zato pa mogoče lahko najdete svoj prostor za meditacijo v avtomobilu. In ko boste ugotovili, da je to za vas lahko zelo dobra rešitev, boste mogoče šli še korak dlje in se kdaj na poti iz službe ali trgovine nekje ustavili recimo na kakšni razgledni točki ali na obrobju gozda in tam še v večjem miru odmeditirali. Tudi kadar dežuje ali sneži boste v avtomobilu imeli enkratno doživetje. Ne boste potrebovali dodatne glasbe za sproščanje saj bo za to že poskrbela narava s svojimi zvoki.


Drugi izhod v sili je tuš. Domnevam, da ko se odpravite pod tuš imate vseeno mir pred ostalimi. Mogoče res ne boste mogli meditirati pod tušem veliko časa a bo vseeno dovolj, da opravite neko vsakodnevno prakso. Mnogo izmed nas, ki imamo dolge lase, jih radi negujemo z raznimi maskami. Z masko pa je potrebno počakati, da dobro nahrani lase. Sama medtem ko čakam, se pogosto usedem in odmeditiram. Izkoristim ta čas za nekaj, kar mi najbolj koristi. Poskusite tudi sami.



Meditacijski center


Meditacijski centri so izjemno primerni. Ob vstopu v tak prostor navadno kar začutimo tišino, lepoto in mir. Res pa je, da so običajno centri odprti le ob dogodkih in žal ni mogoče, da bi lahko kadarkoli vsak vstopil zato, da malo meditira. Vam pa polagam na srce, da včasih vseeno kakšnega obiščete saj tisto, kar boste prejeli tam, bo veliko več kot to, kar zmorete narediti sami doma.


Mogoče je lahko ideja za kakšno prihodnje potovanje, to da obiščete kakšen center tudi v tujini. Če boste obiskali kraje kjer je meditacija mogoče bolj razširjena, boste verjetno lahko vstopili v kakšen tempelj in tam meditirali. Ni pomembno, če bo meditacija, ki jo boste tam izvajali drugačna, bolj se osredotočite na to, da mogoče zaznate občutke takšnega kraja.



kje meditirati prostor za meditacijo


In ko sem že omenila potovanje. Izkoristite trenutke na potovanju za meditacijo zato, da delate na sebi in da vam čas hitreje mine. Dober primer je recimo na letalu. Nazadnje, ko sem letela sem med možnostmi, ki jih je ponujala letalska družba, kot so filmi in podobno našla tudi meditacijo. Zelo pohvalno za letalskega prevoznika. Sicer sama ponujenih meditacij nisem opravila, saj imam svoje sisteme vendar pa sem se vseeno zelo razveselila te novosti.


Meditacijski izziv


V naravi


Meditacija v naravi je mnogokrat nekaj posebnega. Naj si bo to ob morju, ob reki ali jezeru, v gozdu, na jasi, visoko v hribih ali v zavetju jame. Vsak izmed naštetih krajev vam bo prinesel nekaj posebnega. Izberite tistega, ki vam je blizu in tistega kjer se počutite dobro. Ni lepšega kot iti na sprehod, uživati v naravi in zaključiti z meditacijo v tistem kraju, kjer se počutite najboljše.

Edina malček nadležna stvar v naravi so včasih lahko živali, vseh oblik in velikosti. Od komarjev, mušic, radovednih srn, ki vas zmotijo medtem ko v miru meditirate ob rečici, pa vse do razigranega medveda, ki vas ne sliši in vam, za moje okuse, pride preblizu.


Za konec se ponovno vrnem k izletom in potovanjem. Ne morem vam opisati posebnih občutkov, ki sem jih doživela, ko sem meditirala na različnih krajih sveta, kot je recimo poseben kraj v puščavi, ob skriti in skoraj nedostopni rečici, ob starodavnih megalitih ali na vrhu piramid. To je le peščica različnih možnosti, ki vam jih ponuja čudovit svet v katerem živimo. Izkusite ga lahko tudi tako, da ga spoznate skozi to čudovito prakso, meditacijo.

694 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page