top of page
Search

Pomembnost miru med meditacijo?

Updated: Dec 7, 2021

Zakaj mora biti v prostoru za meditacijo tišina?


Tišina v prostoru kjer meditiramo igra pomembno vlogo. Tišina vas že sama po sebi umirja in sprošča. Ne glede na to, koliko hitro vas lahko kaj zmoti, je prav tišina tista, ki vas ponovno postavi na pravi tir.

V meditaciji želimo ustvariti mir v sebi zato, da se lahko ponovno povežemo z našim bistvom. Kadar se povežemo z našim bistvom, dosežemo stanje popolnega miru in popolno tišino misli. Kadar ste enkrat v tem stanju, vas bo zelo težko kaj iz njega premaknilo.


Takrat ste postavljeni v položaj, ko se morate soočiti sami s seboj. Če si tega soočenja ne želite, če si ne upate pogledati vase in sprejeti določene odgovornosti za vaše življenje, vam bo lahko tišina toliko bolj moteča.





Spominjam se kako sem dvajset let nazaj le s težavo prenašala tišino. Vedno sem morala imeti nekaj, da je zapolnilo prostor z zvokom. Če že ne drugo, je bila vsaj televizija prižgana. Spominjam se kako mi je bilo čudno, ko sem bila pri nonotih, ki niso imeli televizije. Nikakor nisem mogla razumeti kaj delajo cel dan, kako jim ni dolgčas. No danes sem jaz ena tistih brez televizije in celo glasba v avtomobilu zelo redko zaigra. Sedaj mi je všeč biti v tišini, v miru, povezana sama s seboj. Seveda si vzamem tudi čas za poslušati glasbo, kakšen zanimiv film ampak večino dneva pa preživim v čistem miru.



Ali je pomembno, da imate mir medtem ko meditirate?


Seveda je pomembno. Predvsem je to pomembno na začetku vaše meditativne poti, ko so vaše misli še precej raztresene in lahko vsak hrup preusmeri vašo pozornost na razmišljanje o temu kaj se dogaja. Mogoče vas bo napor, da preslišite hrup, tako vznemiril, da boste končali meditacijo še bolj razdraženi kot ste jo začeli. Ravno zato je bolje, da se potrudite in poiščete prostor in trenutek v dnevu, ko imate čim več miru.



S časom in vajo boste tako ugotovili, da lahko meditirate skorajda kjerkoli. Tako kot sem vam v prejšnji objavi pisala o kje meditirati, ste verjetno opazili, da sem omenila tudi takšne za kadar ni tišine. Med temi »ne tako tihimi« možnostmi sem poskusila poiskati tiste, kjer boste imeli največ miru. No, s časom boste ugotovili, da vas zunanji zvoki ne motijo več toliko. Opazili boste tudi, da ko vas nekaj zmoti, se lahko veliko lažje ponovno vrnete k meditaciji in nadaljujete točno tam, kjer ste končali preden so vas zmotili.


Mir med meditacijo


Mislite, da ne morete meditirati, ker nimate nikoli miru, ker cel čas slišite otroke, sosede, promet in še vse ostale možne zvoke iz okolice? Meditacija ni bežanje od hrupa ampak je iskanje miru znotraj sebe. Kadar nimate miru v vaši okolici in mislite, da vam ne more uspeti meditirati, lahko uporabite ta hrup zato, da je vaša meditacija še globlja.


Seveda je idealno meditirati v popolni tišini ali ob zvokih narave, petju ptic, žuborenju potoka. Vendar te idealne razmere so idealne in se zelo poredko uresničijo. Še posebej, če živite v mestu, se bo zelo težko zgodilo, da boste našli prostor v katerem je popolna tišina medtem ko meditirate.



Meditacijski izziv


Kako izkoristiti hrup okrog vas?


Kadar ste v situaciji, ko je okrog vas hrup in temu ne morete ubežati, sprejmite ta hrup kot neke vrste “glasba” za ozadje. Sprejmite dano možnost kot priložnost, da mogoče tisti dan greste preko ovir, ki vam preprečujejo, da bi se umirili. Če boste cel čas iskali popolno okolje za meditacijo, vam lahko že takoj povem, da bo vaše iskanje zaman. Tega okolja ne boste našli. Tudi če bo vse popolno, se bo pa našel kak komar in vam bo letal okrog glave. Tako pač to je. Sprejmite dejstvo, da je meditacija iskanje miru v sebi in ne v vaši okolici. Moj nasvet je torej umiriti misli in se osredotočiti na tisto kar ste izbrali za vašo meditacijo. Na tak način boste krepili vašo koncentracijo kot tudi poglabljali vašo izkušnjo.



Kako naj meditiram, če nimam miru?


Kadar nimate miru poskušajte najti vsaj tak prostor, kjer ne bo slišati pogovorov ljudi. Slišati ljudi govoriti, naj si bo to po televiziji, radiu ali med sosedi, bo preusmerilo vašo pozornost tako, da bo vaša zavest začela slediti temi pogovora. Ta pojav je povsem normalen, ne glede na to ali vas to kar slišite zanima ali ne. Zato lahko iz izkušenj trdim, da so z izjemo govorjenja, vsi ostali zvoki iz okolice nekako manj moteči.


Sem ena izmed tistih, ki podpira meditacijo v tišini vsekakor pa dopuščam tudi izjemo kakšne meditativne glasbe za ozadje. Kljub temu pa se zavedam, da živimo v 21.stoletju in popolna tišina lahko marsikomu predstavlja zelo velik izziv. Vsekakor je bolje meditirati z malo motečim ropotom kot ne meditirati in čakati na idealne pogoje.


563 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page