top of page
Search

Zakaj je pri meditaciji tako pomembno dihanje?

Updated: Dec 7, 2021

Zakaj je dih pomemben?


Dihanje je mnogo več kot le pomemben proces, ki nas ohranja pri življenju. Z dihanjem se postavimo v sedanji trenutek, dosežemo druga stanja zavesti, se umirjamo, odpravljamo blokade in se zdravimo. S pravilnim dihanjem ustvarjamo v telesu večji pretok energije.




Dih je verjetno edina stvar, ki je pomembna tako na fizičnem nivoju, ker ga potrebujemo da preživimo, kot tudi na višjih vibracijskih nivojih. Z dihom lahko dosegamo višja stanja zavesti brez, da bi v meditaciji izvajali karkoli drugega.


Energija


Z dihanjem spodbudimo energijo, da je imamo več ter da teče po našem telesu. Kljub temu, da je zrak, ki ga dihamo drugačen in občutno “težji” od energije pa z vsakim vdihom vase sprejmemo tudi del le-te. Z vsakim vdihom sprejmemo ne samo zrak ampak energijo iz naše okolice. Ta energija je tudi tista, ki teče po naših nadijih oziroma energijskih tokovih, ki sem jih omenila že v prispevku o meditacijskih položajih. Bolj je dihanje plitko in hitro, manj energije sprejmemo vase. Poglobljen dih nam daje to možnost, da se polnimo z energijo.



Zakaj je pri meditaciji tako pomembno dihanje? Dihanje je mnogo več kot le pomemben proces, ki nas ohranja pri življenju. Z dihanjem se postavimo v sedanji trenutek, dosežemo druga stanja zavesti, se umirjamo, odpravljamo blokade in se zdravimo. S pravilnim dihanjem ustvarjamo v telesu večji pretok energije.


Fizično telo in položaj telesa


Vse se začne z dobro držo. Takšno, ki podpira vaše dihanje, kar pomeni, da niste sključeni in zapirate prsni koš ampak, da ste vzravnani in dajete dihu prostor za popoln vdih. S pravilnim in dobrim dihanjem lahko delujete na vaše fizično telo. Če se kdaj počutite brez energije, brez zamisli, poskušajte popraviti držo, da bo vzravnana in podpirala dih. Več kisika bo prišlo v vaše možgane in vi se boste kaj kmalu počutili boljše.



Dih podaljšuje življenje


Starodavna veda jogijev je z opazovanjem živali prišla do enega zelo zanimivega zaključka in sicer, da počasen in globok dih podaljšuje življenje. Opazili so namreč, da vse živali, ki hitro dihajo, kot so ptiči, psi, zajci, imajo krajšo življenjsko dobo, medtem kot so živali kot je slon, želva in podobni, ki imajo dolg in počasen dih, imajo daljšo življenjsko dobo. Dih vpliva na bitje srca in posledično znižuje visok krvni pritisk, čisti telo toksinov, izboljšuje prebavo, ljudje se počutijo boljše, manj so utrujeno, boljše spijo,...




Emocionalno telo


Vaše emocije se bodo s poglobljenim dihom začele spreminjati. Če boste vztrajali na temu in se pogosto ustavili in poglobljeno dihali, bo vaše življenje postalo precej bolj umirjeno. Do stresa ne bo več prihajalo ali pa bo vsaka napeta situacija minila zelo hitro. Z dihanjem lahko vplivate čisto na vsako emocijo tudi na tiste najbolj goste, kot je strah ali žalost. Pomislite, kako vam že samo telo pove, ko ste v strahu, da zadihajte. Odvzame vam možnost diha, občutek imate, da ne morete dihati. Zakaj? Da bi se zavedali, da je ravno dih tisti, ki vam bo pomagal.



Mentalno telo


Misli, preveč skrbi… preobremenjen um. Vsak dan gre skozi um okrog 50.000 misli. Večine izmed teh se sploh ne zavedate. Vseeno ali se jih zavedate ali ne, ustvarjajo zmedo v vašem umu. Prenatrpan um vam odvzema zmožnost, da lahko trezno razmislite o nečemu, ko je to potrebno, saj ste zasičeni z nepomembnimi mislimi. Z osredotočanjem na dihanje pa imate vaš um pod nadzorom in vaša koncentracije je dosti boljša. Dajte mu torej možnost, da se lahko odpočije in se boste tako odpočili tudi vi sami.

Z dihom se postavite v sedanjost in ne razmišljate z obžalovanjem preteklosti, niti vas ni strah prihodnosti; vse to kar vam prinaša občutke anksioznosti in strahu. Z osredotočanjem na dih živite v tem trenutku in to vam daje izjemno moč, da lahko ustvarjate srečno, svobodno življenje.


In tako kot lahko spustite potrebo po premišljevanju o preteklosti in prihodnosti, spustite nižje vibracije ali emocije, tako lahko z dihom spustite od sebe vse kar vas bremeni. Ko mine nek dogodek, ki vas je obremenjeval ga izpustite z globokim izdihom. In tako lahko z namenom, da nekaj izpustite dihate in izdihnete tisto, kar si želite, da je mimo.


Meditacijski izziv


Kaj pomeni poglobljen dih?


V bistvu je tisto, kar jaz imenujem poglobljen dih naraven dih. Problem je le v tem, da so ljudje zaradi vsega stresa in oddaljevanja od sebe začeli dihati bolj plitko in hitreje. Včasih se mi zdi, da kar pozabljajo vdihniti. Vse to opažam na individualnih srečanjih. Kar pogosto se zgodi, da nekomu rečem naj diha, ker enostavno ne gre. Zdi se mi, kot bi bili cel čas v strahu, krču, pa se tega sploh ne zavedajo. No, ta poglobljen dih je dejansko tisti pravi dih. Malček bolj globok, kot ste ga vajeni pa vendar ne tisti globok vdih na polna pljuča, kot ga izvajate pri zdravniku. Pregloboko dihanje vam lahko prinese vrtoglavice, mrtvičenje rok ipd. Mogoče na začetku naredite par globokih vdihov in potem nadaljujete z le malenkost bolj globokim, kot bi dihali sicer.

Kdor se poda na potovanje diha, potrebuje nekje med 6 do 12 mesecev vsakodnevne vadbe pravilnega poglobljenega dih, da doseže tisto stopnjo, ki imenujemo pravilno naravno dihanje.



Popoln izdih


Ni pomemben le vdih ampak tudi izdih. Večina ljudi izdiha le 70% CO2. Kar pomeni, da ostalo zadržite v sebi. Poskušajte pri izdihu izdihniti do konca. Opazili boste koliko več energije boste imeli skoraj v trenutku. Posledično boste lahko vdahnili bolj polno.



Več načinov diha


Z dihanjem tako človek vase sprejme več energije. Dihajte vedno skozi nos razen, če točno določena prakse od vas ne zahteva drugače, kot bi to bile recimo določene pranajama tehnike.

Kadar se prvič srečate z zavestnim poglobljenim dihanjem lahko pride tudi do določenih “stranskih učinkov”, kot je na primer srbečica, mravljinci, vročina ali mraz. Vse to nastopi zaradi čiščenja telesa.


Zakaj je pri meditaciji tako pomembno dihanje? Dihanje je mnogo več kot le pomemben proces, ki nas ohranja pri življenju. Z dihanjem se postavimo v sedanji trenutek, dosežemo druga stanja zavesti, se umirjamo, odpravljamo blokade in se zdravimo. S pravilnim dihanjem ustvarjamo v telesu večji pretok energije.


Dih s presledki ali brez?


Pavza med dihom in povečava koncentracije ali dihanje brez pavze in s tem sproščanje živčnega sistema. Vse je odvisno od tega kaj želite doseči in kdo diha, kaj je za osebo bolj pomembno, potrebno. Če bi morala povedati neko preprosto razlago zakaj uporabiti pavzo namesto brez pavze bi rekla, da v kolikor ste začetniki, v kolikor niste še nikoli ali zelo malo delali na sebi, raje začnite z dihanjem brez pavze. S tem sproščate živčevje in izboljšujete koncentracijo uma.


Dih brez presledkov med vdihi in izdihi


O tem procesu, kako ga izvajati in kaj se zgodi sem že govorila v prispevku o Dihu. Bolj podrobno pa lahko preberete v knjigi Proces prisotnosti avtorja Michaela Brawn.



Dih s presledki


Pri dihu s presledki navadno štejete dolžino vdiha in izdiha. Različne možnosti imate od tega, da štiri sekunde vdihujete, pavza za štiri sekunde, izdih štiri sekunde, pavza štiri sekunde.

Podobno lahko ponovite z 8 sekund dolgim vdihom in izdihom, pavze bodo verjetno ostale 4 sekunde. Ali pa je vdih krajši recimo 4 sekunde, pavza 4 in izdih 8 sekund, pavza 4.

Kombinacije so lahko različne tudi odvisno od tega kaj želimo doseči.

Podoben sistem dihanje 4, 7, 8 je zadnja leta precej znan sistem, ki pravi, da 4 sekunde vdihujete, zadržite za 7 sekund in 8 sekund izdihujete. Ta sistem “promovirajo” kot način kako zaspati v 1 minuti oziroma kako se znebiti anksioznosti. Lahko preizkusite in mi sporočite. :)



530 views0 comments

Recent Posts

See All

Dihanje

Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page