top of page
Search

Meditacija v naravi

Updated: Dec 7, 2021

Ena mojih najljubših kombinacij je meditacija v naravi, kjer združim to čudovito meditativno prakso s kakšnim posebno energijsko nabitim krajem, ki sem ga navadno kar po naključju spoznala. Te meditacije so vedno nekaj posebnega.Je meditacija v naravi boljša?


Težko bi rekla, da je meditacija v naravi boljša, je pa nedvomno drugačna. Predvsem vam lahko pomaga pri temu, da se v meditativno stanje hitreje spustite. Narava, o kateri sem že večkrat pisala, se konstantno obnavlja in vzdržuje svoj red in harmonijo. Ko mi vstopimo v naravo lahko ta red in to harmonijo prevzamemo nase. To občutimo tako, da nas pomiri, napolni z energijo, od nas odplakne vse tisto, kar ne potrebujemo in s čimer smo se zasičili v zadnjem obdobju. V kolikor stopite v resnično čisto naravo potem tam ne boste našli napetega ozračja, onesnaženosti zraka ali pa živčnega tempa. Našli boste mir in sebe. Ravno zato se lahko meditacija v naravi izkaže kot nekaj nadvse čudovitega in globokega. Pomagala vam bo, da bo čas sproščanja krajši in vas popeljala v širno globino sebe.Je meditacija v naravi boljša? Kako meditirati v naravi?


Obenem pa vam meditacija v naravi lahko tudi odpre možnost, da najdete več miru. Če je v vašem domu vedno polno ljudi, zvokov in nimate miru, potem vam meditacija v naravi lahko pri temu zelo lepo pomaga. Vsi zvoki iz narave so harmonični, prijetni in vam bodo služili kot ozadje, kot glasba. Več o tem kje meditirati, ko ni miru si lahko preberete tukaj.


Zakaj so templji in meditativni centri v naravi?


Ni naključje, da je večina templjev ali meditativnih centrov postavljenih v naravo. Razlogov je več. Eden je tisti, ki sem ga opisala zgoraj, saj vam narava pomaga, da se še prej umirite in sprostite. Enostavno ali hočete ali ne vas bo narava začela umirjati že sama od sebe.Drugi pomemben razlog zakaj so meditativni centri v naravi je ta, da niste pod vplivom mesta in ljudi v okolici. Na prvi pogled je mogoče to eno in isto vendar ni. Zaznavanje energije drugih ljudi, stavb, problemov, življenj vam onemogoča, da se hitreje sproščate pa to ne glede ali se zavedate energij ali ne. Vsa ta valovanja se vas dotaknejo in na vas pustijo svoj prstni odtis. Ko se umaknete v naravo pa se vseh teh prstnih odtisov rešujete oziroma jih brišete.


Tretji pomemben razlog zakaj so templji in meditacijski centri v naravi pa je ta, da se odmaknete od vašega vsakdanjega življenja in s tem lažje dojamete ali vidite spremembo, ki vas morebiti čaka ali pa je potrebna, da jo naredite. Enostavno izstopite iz začrtanih okvirjev navade, rutine in s tem spodbudite vaš kreativni um, da se odpre možnosti za novo in srečnejše življenje.


Kakšno meditacijo izbrati v naravi?


Kakšno meditacijo torej izbrati v naravi? Predlagam vam, da začnete s čuječo meditacijo. To lahko storite že medtem, ko se sprehajate po naravi, recimo gozdu. Lahko stojite pri miru, lahko se usedete ali uležete na čudovito jaso. Pomembno je, da začenjate zaznavati vašo okolico. Zrak, ki ga dihate. Prepoznajte ga kako seže dlje, kot bi se sama od sebe aktivirala vaša pljuča in vaš dih je sam od sebe postal globlji. Zaznajte ali prepoznajte zvoke v naravi. Lahko petje ptic, šumenje potoka, šelestenje listov izpod rahlega vetriča. In mogoče prepoznate vonjave trave, cvetic, rastlin. Dotaknite se dreves, listov, kamnov, prsti, vode. In začutite različne teksture vsake stvari, ki se je dotaknete. Bodite hvaležni za darove, ki vam jih daje narava, darove ki jih marsikdo ima za samoumevne. In ko ste vse to začutili, prepoznali, zaprite oči in le bodite v trenutku, v svojih občutkih, v svojem dihu in uživajte, odpirajte se temu čudovitemu darilu, naravi.


V kolikor ne veste na kakšen način meditirati lahko na primer izberete našo meditacijo Zaznavanje s klikom tukaj.


Šel sem na sprehod in na koncu ostal zunaj do sončnega zahoda. Saj oditi ven, sem ugotovil, v resnici pomeni vstopiti vase. - John Muir


Meditacija ob sončnem vzhodu ali zahod


Vsak trenutek je pravi trenutek za sprehod in meditacijo v naravi. Vendar, če bi si želeli prav posebne, mistične meditacije v naravi potem lahko to opravite ob sončnem vzhodu ali sončnem zahodu. Bodite previdni glede tega kje se nahajate saj verjamem, da so nekateri kraji ali gozdovi ob določenih urah lahko tudi bi rekli nevarni. Spomnim se, ko sem bila v puščavi v Kazakhstanu, kjer so nama večkrat ponovili naj bova previdna kje hodiva saj je povsod polno strupenih kač. Nisem se sicer mogla upreti in sem vseeno izvajala povezave in meditirala vendar so bile vsaj sedeče meditacije v tistem primeru kar kratke. Vsaj zame. Zavedala sem se, da sem predaleč od mesta, da bi se hecala. Obenem pa tudi vem, da s povezavami, ki jih izvajam nehote privabljam k sebi živali. Živali začutijo energijo, ki jim je všeč in se ti zato želijo približati.Je meditacija v naravi boljša? Kako meditirati v naravi?


Skratka ne bodite nepremišljeni. V kolikor lahko meditirate v naravi ob sončnem zahodu ali vzhodu bo to definitivno čudovita izkušnja za vas. V kolikor okrog vas to ni mogoče, pa izberite kakšno drugo možnost.


Če se boste le opogumili in našli svoj varni kotiček pa se enostavno usedite. Z zaprtimi očmi ste usmerjeni ali v sončni zahod ali proti vzhodu, kjer bo vzšlo sonce. Poleg vseh čutil in okolice bodite posebej pozorni na sončne žarke, ki vas božajo in se ali odmikajo pri sončnem zahodu ali pa vas vse bolj grejejo ob sončnem vzhodu. In enostavno meditirajte.


Meditacijski izziv


Meditacija pod drevesom


Zelo lepa izkušnja je tudi meditacija pod drevesom. Zavedam se, da je v gozdu polno dreves in da v kolikor meditirate v njemu, ste verjetno vedno pod nekim drevesom. V tem primeru poiščite drevo, ki vas na nek način pokliče. Mogoče neko drevo, ki je resnično posebno, mogoče staro ali veliko ali ima prav posebno razvejano krošnjo. Prepustim vam, da sami izberete katero je za vas bolj primerno. Mogoče bo vsakič drugo, mogoče pa se boste želeli vračati vedno k istemu. Tudi to je čudovita izkušnja in ko enkrat izberete vaše drevo, se enostavno usedite pod njega. Kako točno izberite sami. Jaz bi vam predlagala, da ste s hrbtom obrnjeni proti deblu, na katerega se lahko na koncu tudi naslonite. Ni pa to nujno. Izberite položaj, ki se vam v tistem trenutku zdi najbolj primeren. Zaprite oči, poslušajte in zaznavajte z vsemi vašimi čuti in meditirajte.


Vse polno življenja


Ko meditirate v naravi niste več obdani z mrtvimi, praznimi stvarmi, predmeti ampak z življenjem. Vse okrog vas živi, diha, vse okrog vas so živa bitja. In to začnete kaj kmalu čutiti tudi sami. Vaš dih se poglobi, vaše zaznave so močnejše, vaša zavest se širi, v vas je vedno več življenja in to življenje je v harmoniji z vso naravo, z Zemljo in z vašo esenco.

179 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page