top of page
Search

Meditacija v gibanju ali mirovanju?

Updated: Dec 7, 2021

Verjetno ste že slišali, da obstajajo tako meditacije, kjer umirite svoje telo in ste za čas meditacije popolnoma pri miru, kot tiste, kjer lahko meditirate v gibanju, kot je to na primer pri hoji. Odgovor na vprašanje katero meditacijo izbrati je preprost; odvisno kaj si želite doseči, ne čemu želite delati.


Kaj sploh je meditacija v gibanju?


Meditaciji v gibanju je čuječa meditacija saj ste med izvajanjem čuječi oziroma pozorni na to kar zaznavate. To je vrsta meditacije, ki vas privede v sedanji trenutek. Med gibanjem je tako vaša pozornost cel čas meditacije usmerjena v vsako še tako majhno stvar ali zaznavo, ki se dogaja v vas ali okrog vas. Pri teh meditacijah uporabite vse vaše čute: vid, sluh, vonj, okus in dotik.


Na začetku se vam bo mogoče zdelo, da je dolgočasno ter, da mogoče ne veste kaj točno delati. Če recimo govorimo o meditaciji med hojo, bo edino na kar boste pazili to kako stopate na tla. Vendar čim boste malenkost bolj pozorni, se vam bo odprl cel spekter novih občutkov in zaznav, ki ste ga prej mogoče imeli za samoumevnega ali pa ga mogoče sploh niste opazili.


Zakaj meditacija v gibanju?


Z meditacijo v gibanju se kot sem že prej omenila postavite v trenutno situacijo, v trenutek tukaj in sedaj. Ne podoživljate več preteklosti in tega kaj je kdaj šlo narobe in kako bi lahko drugače reagirali. Prav tako ne živite v strahu pred prihodnostjo in se ne obremenjujete s tem kaj bo jutri. Ne iščete rešitev za nekaj kar se sploh še ni zgodilo in se mogoče tudi nikoli ne bo ampak se ustavite in živite ta trenutek. Odprete se neomejeni lepoti čustev in dogajanju v vaši okolici. Odprete se novemu zaznavanju in s tem se odprete tudi lepšemu, srečnejšemu življenju.Katero meditacijo izbrati; meditacijo v gibanju alil meditacijo v mirovanju?


Verjetno ena najlažjih in tudi največkrat omenjenih meditacij v gibanju je meditativna hoja. Lahko jo izvajate kadarkoli; ko se vračate iz službe, na sprehodu s psom; enostavno kadarkoli se spomnite. Lažje jo boste izvajali, če bo vaše sprehajanje počasnejše, da boste resnično lahko sledili vsem dogajanjem. In enostavno ste pozorni na to kaj se dogaja, kaj zaznavate, kot bi iskali podrobnosti na neki sliki. Osredotočite se na korak, na to kako začutite tla pod nogami vsakič ko stopite in kakšne občutke vzbuja to v vas. Recimo ali so tla mehka, če hodite po travnati površini in se vaš čevelj malenkost pogrezne ali pa so trdna in kamnita in s tem morate paziti, da ne zdrsnete. Pozorni ste na zrak okrog vas ter na morebitne vonjave in zvoke v okolici. Pozorni ste na vse in v to vašo pozornost vpletete vseh pet čutov. Verjetno je smiselno omeniti, da je boljše v kolikor ste na sprehodu sami in se resnično lahko osredotočite nase, brez da se vmes pogovarjate s sosprehajalcem.


Podobno meditacijo, le da v sedečem načinu, smo izvajali v našem meditacijskem izzivu in v kolikor jo želite poslušati, jo najdete tukaj pod imenom: Zaznavanje.
Kje še vse lahko uporabite to vrsto meditacije?

Lahko jo dejansko uporabite pri vseh vaših opravili. Omenili smo že hojo ampak še zdaleč to ni vse. Lahko tako meditirate medtem, ko si umivate zobe, medtem, ko se tuširate, medtem ko plavate, lahko tudi kadar se prehranjujete ali pa izvajate ročna dela. Čudovite izkušnja vam bo prinesla ta meditacija v vsakem opravilu. Tudi kadar slikate, rišete in ustvarjate na različne načine. Bodite čuječi medtem ko delate na vrtu, kosite travo ali presajate rožice. Z rednim izvajanjem meditacije, ki bo v vaš dan in v vaše življenje vnesla vedno več miru, sproščenosti in polnega življenja, vam bo posledično tudi vsaka dejavnost uspela boljše.Meditacija v mirovanju


Z meditacijo v mirovanju tokrat mislim na tisto pri kateri je tudi vaše telo pri miru. Navadno je to v sedečem ali meditativnem položaju. Več o položajih si lahko preberete tukaj.

Večina ljudi čim jim nekdo omeni meditacijo, običajno pomisli na to vrsto meditacije. Slika, ki se jim prikaže pred očmi je sedenje v položaju lotusa in enostavno dihanje. Na prvi pogled mogoče res izgleda tako, je pa meditacija mnogo več kot to.


Z meditacijo v mirovanju lahko prav tako dosežemo to, da se postavimo v sedanji trenutek, kot je to pri meditaciji v gibanju, lahko pa dosežemo tudi kaj drugega, kot je recimo to, da pobrskamo po naši podzavesti, da najdemo odgovore na vprašanja, da razširimo našo zavest, da začnemo uporabljati našo energijo in energijo iz naše okolice.Katero meditacijo izbrati; meditacijo v gibanju alil meditacijo v mirovanju?


Kadar telo miruje, kadar nepremično sedimo v meditaciji pa se zgodi še nekaj in sicer odpremo se drugačnemu, kreativnemu načinu razmišljanja. Šele takrat lahko stopimo iz okvirjev, ki smo si jih v resnici sami zgradili in lahko stopimo iz stanja ujetosti in iskanja rešitve, v stanje odprtosti in lahkotnosti. Vse to se zgodi šele takrat, ko si dovolimo, da je naše telo v popolnem mirovanju.


Včasih se vam bo zgodilo, da boste začeli meditirati in vam bo cel čas nekaj nagajalo ali pa vas bo mogoče nekje srbelo, bolelo … in če se boste prepustili tem dražljajem, se bo zgodilo to, da enostavno ne boste resnično vstopili v ta svet meditacije ampak se boste z vsakim odzivom na dražljaj vrnili v stanje vsakdanjega delovanja. Na takšen način boste lahko meditirali in meditirali ampak rešitev ali premik naprej se pa kar ne bo pojavil. Potrebno je resnično razumeti, da je nepremično telo zelo pomembno v meditaciji. Manj, kot se boste premikali, več boste dosegli.Meditacijski izziv


Katero meditacijo izbrati?


Kot vedno je odvisno od vas katero meditacijo boste izbrali; tisto v gibanju ali tisto v mirovanju. Osebno ne izbiram in ločujem med njima ampak poizkušam biti kar se da zavestno prisotna pri vsakem opravilu. To ne vzamem kot meditacijo ampak občudovanje okolice in sebe ter kot način življenja v katerem neizmerno uživam. Poleg takšnega načina življenja za katerega bi marsikdo rekel, da je že dovolj, pa si vedno podarim tudi čas za meditacijo, za mojo rast. Te vrste meditacije so mi prinesle največje spremembe. Tudi dejstvo, da preživim večino časa čuječe je posledica teh nepremičnih meditacij.


Če ste v meditaciji novi in se nikakor ne morete sprostiti in umiriti telesa vam predlagam, da izberete meditacijo v gibanju, saj boste tako lažje zakorakali v ta nov svet neznanih možnosti. Počasi pa se vseeno začnite približevati in seznanjati z meditacijami v mirovanju.


V kolikor pa sami ne zmorete narediti konkretnega koraka naprej nas lahko kontaktirate. Občasno imamo tudi objavljen meditacijski izziv, ki vas skozi 21 dnevno potovanje seznani z vsem kar na začetku (pa tudi malo kasneje) potrebujete za meditacijo. Več si lahko preberete s klikom tukaj.


415 views1 comment

Recent Posts

See All

1 則留言


Natasa Flerin
Natasa Flerin
2021年3月01日


按讚
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page