top of page
Search

Zakaj čakate, da se spremenite šele ko ste čisto na dnu?

Updated: Dec 7, 2021

Zato, ker je vaša osebnost in navada ustvarila v vas že tako globoko zapisane miselne, emocionalne in telesne procese, da je sprememba zelo težka in zato, ker ste na telesnem nivoju zasvojeni od spojin in kemijskih procesov, ki se odvijajo v vašem umu.


Dno je individualno


Kdaj nekdo doseže dno je nekaj zelo individualnega. Lahko je to nek krizni trenutek v življenju, ko oseba nima več volje do življenja ali le socialnega življenja, ko je mogoče oseba nezadovoljna s svojim življenjem, lahko je to preveč drame, lahko je to hujša bolezen, konec določenega odnosa ali celo smrt. Vendar v trenutku, ko oseba doseže dno se zgodi nekaj pomembnega. Oseba začne opazovati svoje življenje. V trenutku, ko postane opazovalec se začne tudi zavedati svojih odločitev, misli, vzorcev, obnašanja. V tistem trenutku, ko ne deluje več avtomatsko se lahko odloči, da naredi spremembo. In ta zavestna odločitev iz trenutka, ko nima več kaj izgubiti, ko stvari ali življenje lahko gredo le na slabše in slabše je tudi že biti v tistem trenutku, takrat se v osebi rodi moč, da preide preko osebnosti, preko navad in razvad, kot bi se lažje rešila odvisnosti in naredi prvi korak proti novemu življenju.


Zakaj niste začeli že zdavnaj?


Takrat se mogoče vprašate zakaj niste začeli že prej? Zakaj ste tako dolgo čakali? Zakaj ste dovolili, da ste »izgubili« ali »zapravili«, kot radi rečete toliko svojega življenja. Dokler niste prišli do tiste krize, do tiste najgloblje točke se dejansko sploh niste resnično zavedali, da je vaše življenje takšno, kot je. Živeli ste iz dneva v dan in mislili, da takšno pač je življenje. Niste se zavedali, da ste dejansko v tako slabem stanju, kot ste bili saj ste živeli v temu cel čas in drugega niste več ali nikoli poznali. In če ne bi prišlo do tistega prelomnega trenutka, se mogoče tudi nikoli ne bi. Zato namesto, da se tolčete po glavi zakaj niste začeli že prej, ker drugače ne bi nikoli padli tako nizko, se raje zahvalite tistemu najtežjemu trenutku v vašem življenju, da vam je pokazal, da lahko življenje živite in ne le preživite.


Zakaj čakate, da se spremenite šele, ko ste čisto na dnu? Zakaj se je tako težko spremeniti? Kako se spremeniti?


Obstaja več poti po kateri lahko hodite. Lahko izberete pot bolečine, trpljenja, pot žrtve ali pa izberete lahkotnejšo pot; pot sreče, pot veselja, radosti, svobode in življenja.


Težke spremembe, zrela osebnost


A veste, ko včasih rečemo, da se oseba ne bo več spremenila, ker je že prestara? Ta stavek ni iz trte zvit. Ampak nezmožnost spremembe ni le posledica starosti same ampak delovanja celega življenja na isti način, brez, da bi karkoli spremenili. To je tisto čemur pravimo rutina. Ko za naše obnašanje, delovanje ne potrebujemo več razmišljati ampak enostavno damo naše življenje na avtopilota. V mladosti se ljudje še iščejo in izbirajo in preizkušajo nove poti. Včasih jim starši zelo hitro določijo začrtano pot ampak navadno se temu večina mladih upira. Še vedno so spremembe lažje, odločitve hitre. Vendar čim se nekdo ustali v nekem rutinskem obnašanju, se začne izoblikovati osebnost. Osebnost je posledica odločitev, ki jih sprejemamo, misli, ki jih mislimo, delovanja in emocij, ki nosimo v sebi. In čim je osebnost oblikovana, vsaka sprememba postane dosti težja.



5% za spremembo


Vsak dan gre čez naš um 50 do 60 000 misli (novejše raziskave sicer govorijo o le dobrih 6000 ampak vprašanje kaj vse je bilo zajeto v raziskavo). In večina teh misli, ki jih ima človek vsak dan, je istih. Ponavlja iste misli iz dneva v dan. In v trenutku, ko ta oseba recimo prebere eno navdihujočo knjigo, mogoče članek ali se udeleži nekega dogodka, se tudi odloči, da bo spremenila misli in začela razmišljati bolj pozitivno. Ker je ujeta v to njeno osebnost in navade spremeni le nekaj procentov teh istih misli v pozitivne. Vse ostale, kot mantra ali afirmacija vztrajajo na istem vzorcu, kot so bile do sedaj. In seveda se zgodi to, da oseba v kratkem pride do zaključka, da pozitivne afirmacije in pozitivne misli ne delujejo. Cel svet, vsa njena okolica ji to govori.


Oseba je v stanju, kjer je njena osebnost že toliko vplivala na njeno življenje in okolico, da je sedaj tako ujeta v njej, da ji ta ena in ista okolica dokazuje vsak dan znova, da je to njena resničnost katere ne more zbežati. Vsak dan znova ji ljudje in situacije znova potrdijo, da tako to je. In kaj se zgodi, oseba je postala žrtev okolice, ki si jo je ustvarila sama. Pred časom sem slišala primerjavo, ki odlično opiše stanje in pravi, da je vsak človek, kot pajek, ki ustvarja svojo mrežo, pajčevino. In ko je ta mreža ustvarjena, začne pajek misliti, da je muha in se ujame v mrežo, ki jo je sam ustvaril.


Prevečkrat vsi omenimo, da so to ljudje, ki nočejo iz svoje cone udobja. Ampak je to dosti več, kot je to. Postali so žrtev lastne kreacije življenja in okoliščin. Kot pajek, ki misli, da je muha in sam sebe ujame. Dokler se ne zave, da je dejansko sam ta pajek.


Meditacijski izziv


Rojstvo novega tebe


V trenutku, ko se zavedate, da ste vi tisti, ki lahko vplivate in spremenite vaše življenje, takrat se začne delo. Ne zato, ker je samo po sebi težko ampak ker morate preko treh ovir, ki vam stojijo na poti. Mogoče se na prvi pogled ne zdijo tako velike, ampak zato, da jih presežete je potrebna volja, disciplina in vztrajnost, saj kot pri zasvojenemu človeku vas že po dveh urah pokličejo nazaj misli, ki mogoče pravijo, da začnite raje jutri, da danes se ne počutite dobro, da ne čutite kako je to dobro za vas, ali mogoče, da tega ne zmorete, da je pretežko in še mnoge podobno.


Z mislimi začnete ustvarjati občutke, ki vam bodo govorili, da se ne počutite dobro in to ne more biti prava pot. Ampak kot zasvojeni človek morate preko faze razstrupljanja, da boste resnično lahko začeli slišati prave občutke in misli. Vsi občutki pred to fazo so le projekcija vašega starega življenja.



Zakaj čakate, da se spremenite šele, ko ste čisto na dnu? Zakaj se je tako težko spremeniti? Kako se spremeniti?


In začenja vas motiti okolica. Nekdo vas mogoče neprestano moti, mogoče imate obveznosti do drugih ljudi ali dela, motijo vas lahko nemir, vreme, pomanjkanje tistega, kar pravite idealnih pripomočkov, kot je recimo meditacijski prostor ali mogoče meditacijska blazina. Si želite spremembe ampak prej je treba vse postoriti in na koncu enostavno zmanjka časa.


To se vse še toliko časa pojavlja dokler se vi enostavno ne ponovno vrnete v vaše stare tirnice ali pa vztrajate tako dolgo in se borite sami s seboj dokler se en dan začnejo dogodki odvijati v drugačno smer in ste takrat dosegli vaše novo življenje in za seboj pustili staro.

Dosegli ste rojstvo nove osebe, ki pa ima sedaj vse vajeti v svojih rokah in življenje usmeri v smer, ki si sama želi. Od tega trenutka začenjate izbirati drugačne, nove izkušnje. Izbrali boste novo, neznano pot in ta vas bo nagradila.


Kam boste usmerili vaše življenje? Kolikokrat ste že poizkušali kaj spremeniti in kako vam je uspevalo? Kolikokrat ste si zadali, da začnete telovaditi v ponedeljek ali meditirati s 1. v mesecu in potem vse skupaj opustili? In kolikokrat ste vztrajali? Napišite mi spodaj v komentar. Veselim se vaših odgovorov. Predvsem si želim, da mi napišete, da boste tokrat vztrajali do konca.

179 views3 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page