top of page
Search

Pomen namena v meditaciji

Updated: Dec 7, 2021

Pojem »namen« ima pri meditaciji različna pomena. Poznamo namen, ki pomeni to kar meditacija dela in namen, ki pomeni to kar si z meditacijo želite doseči.





Poznate namen vaše meditacije? Tudi kadar je ne izvajate s točno določenim ciljem? Je potrebno imeti namen pri meditaciji?

Vsi poznate vaš namen pri meditaciji, ko k meditiranju pristopite z nekim konkretnim ciljem, z neko konkretno željo. Lep primer je, ko recimo želite nekaj manifestirati ali se želite le umiriti. Kaj pa ostale dni? Kako pa, ko se odločite, da boste vsak dan meditirali? Ali izberete namen preden začnete? Ali znate namero pravilno formulirati enkrat ko si jo zadate. Poglejmo si nekaj teh različnih namenov.




Kakšen je namen meditacije? Zakaj ljudje posežejo po meditaciji?


Meditacija je prehod iz misliti in delati, v samo biti. To je najenostavnejši in eden izmed najbolj globokih stavkov v povezavo z meditacijo, ki sem jih kdaj slišala. Govori vam o pomembnosti življenja v tem trenutku. In v tem stanju ne obstaja dobra in slaba prisotnost, je le prisotnost.

Namen meditacije je v prvi meri ta, da umiri vaš um, vaše misli, da ste zmožni treznega razmišljanja ter da ste se zmožni distancirati od določenih izzivov v vašem življenju. Namera ljudi je dostikrat v meditaciji upanje, da razrešijo določene situacije v svojem življenju. Vsakdo k meditaciji pristopi iz neke svoje potrebe po rešitvi neke težave, pomoči, odpravljanju in razrešitvi bolečine, ne glede na to na katerem nivoju se ta bolečina kaže. Meditacija vam lahko prinese vse to in še mnogo več. Če boste le dali čas temu poglabljanju vase, kar meditacija v resnici tudi je, potem boste lahko veliko lažje prebrodili katerokoli nadlogo, ki vam bo prekriža pot v vašem življenju; od fizičnih bolečin, emocionalnih zastojev, razdraženosti… Meditacija vas usmeri v to, da začnete spreminjati sebe in posledično se bo na to vaše spreminjanje začela odzivati tudi vaša okolica.



Namen meditacije


Odpre pa vam meditacija tudi vrata v nov svet, v duhovni svet. To je takrat, ko greste preko le raziskovanja sebe, poslušanja sebe ter začnete raziskovati skrivnosti sebe znotraj neomejenega vesolja. Tudi to lahko postane recimo vaš namen.



Meditirati s točno določenim namenom


Ko izberete svoj namen zakaj želite meditirati izberete navadno temu primerno meditacijo. Če se želite umiriti, boste izbrali meditacijo za umiritev ali meditacijo za stres. Če vas je strah, boste iskali verjetno tisto vodeno meditacijo, ki odpravlja strah. Ali pa ste mogoče v iskanju novega poklica in boste izbrali meditacijo za obilje ali uspeh. Mogoče pa boste želeli izboljšati nek obstoječ odnos in boste izbirali med meditacijami za odnose ali v povezavi s srčno čakro. In takih primerov bi lahko naštevala še in še. Kar pomeni, da je vaš namen jasen preden začnete meditirati katero meditacijo izberete. Izbirate lahko tista področja, kjer vam ne gre najboljše ali pa se odločite in izberete določena že dobra področja, ki jih želite še izboljšati.


Enostavno a ne? Kaj pa takrat, ko boste meditirali zaradi meditacije same, kot to na primer počnete sedaj v našem 21-dnevnem meditacijskem izzivu? Si izberete namen meditacije preden začnete? Imate namero zakaj meditirate?


Meditacijski izziv

Zakaj izbrati namen tudi ko ne manifestirate ali delujete konkretno z meditacijo na določen cilj?

Razlogov za takšno početje je več. Prvi je ta, da lahko izkoristite vsako meditacijo zato, da to vibracijo, ki jo ustvarite, to novo energijo ali umirjenost, ki jo prenesete v vaše življenje, prinesete še na tisto področje, kjer si želite nek premik ali spremembo. Lahko je to konkretno področje, kot je služba, odnosi doma ali zdravje družine. Lahko pa je tudi namen nekaj, kar želite doseči v življenju ali v tistemu dnevu. Lahko je to dobro počutje cel dan, koncentracija na meditacijo, lahko je namen, da najdete odgovor na neko konkretno vprašanje. Z izbiro namena boste energijo meditacije usmerili v izbrani namen.



Namen meditacije



Drugi razlog pa je ta, da z izbiro namena, ko meditirate dajete dodaten smisel vaši praksi. Lahko je vsakič drugačen namen in vsakič na nek svoj način doprinesete k teži meditacije. Lahko je vaš namen tudi meditacija sama, ne potrebujete se izmišljevati namena, če ga nimate. Če je vaš razlog da meditirate to, da se naučite meditirati, je tudi to vaš namen. In ta namen bo podzavestno vplival na kvaliteto vaše prakse, vaše meditacije. Pomagal vam bo, da boste odmeditirali bolj globoko ali boste lažje sledili ali mogoče, da vam misli ne bodo toliko uhajale. Vsak namen, ki si ga resnično želite v tistem dnevu, je tisto kar vam bo pomagalo pri vaši sproščenosti in temu, da se boste še bolj bolj umirili ter segli dlje. Nekaj kar pa bi morali imeti kot namen, vam bo lahko povzročilo prav nasprotni učinek v meditaciji




Pravi namen, pozitiven namen


Kako pa izberete pravi namen meditacije? Včasih me ljudje vprašajo za nasvet glede tega ali so izbrali pravilno namero ali ne. Vsaka namera je dobra, če je to resnično kar želite vi in če nosi visoko vibracijo. Kaj hočem s tem povedati? Želim povedati to, da se usmerite v to kar želite in ne v to kar ne želite. Usmerite se v neko pozitivno spremembo ali stanje in ne v premagovanje nečesa, ki vam ni všeč. Ti dve skrajnosti sicer lahko v nekem njunem ravnovesju izhajata iz ene in iste osnove ampak nosita različne kvalitete, različne vibracije tistega kar želite ustvarjati. Kar pomeni, da če si želim zdravja, ne bo moj namen ta, da ne zbolim. Na prvi pogled čisto nedolžna in za marsikoga neprepoznavna razlika vendar v sebi nosi čisto nasprotje vibracij. Zato bodite pozorni pri temu kako izbirate vašo namero.





Kako dam namero meditaciji?


Zelo preprosto. Preden začnete meditirati si vzemite trenutek časa in razmislite o tem kaj bi si želeli. Iz srca želeli, ne kaj drugi od vas pričakujejo, ne kaj bi si morali želeti, kaj si resnično vi želite. Če opazite, da ne veste kako bi formulirali vašo namero, da postaja predolga, da ni jasna, potem vam predlagam, da vzamete papir in svinčnik in si vašo željo napišete. Ena beseda je dovolj. Ali en stavek. Nič več. Če bi želeli več stvari si kaj pustite za naslednjič. Ne iskati krajšnic kako boste pretentali vesolje, ker v resnici s tem pretentate le sebe. Napišite tisto, kar si v tistem trenutku želite. Ni potrebno, da je veliko, lahko je nekaj preprostega kot je to, da cel dan vidite lepoto, čudež življenja. Izberite eno stvar in ko ste jasni v temu kaj ste izbrali kot vaš namen za tisti dan, za tisto meditacijo, začnete meditirati. Če boste pozorni boste ugotovili kaj kmalu, da so meditacije z namenom bolj globoke in vam prinesejo dosti večje rezultate.



861 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page