top of page
Search

Zakaj je pomembno, da so čakre v ravnovesju in kako to doseči?

Updated: Dec 7, 2021

Da vam lahko podrobneje razložim zakaj je pomembno, da so čakre v ravnovesju in kako to ravnovesje dosežemo, je pomembno, da najprej veste kaj sploh so čakre.


Kaj so čakre?


Čakre so energijski centri našega telesa. Vsak izmed nas ima ogromno čaker po telesu in izven njega vendar se najpogosteje omenja le sedem glavnih. Več o tem kaj je značilno za vsako čakro lahko preberete v članku Čakre s klikom tukaj.


Čakre delujejo kot kanal med vami in vašo dušo. Istočasnopa lahko oddajajo in sprejemajo energijo. Vsaka čakra je kot hologram vaše duše in v sebi nosi vse njene lastnosti. Vendar pa so nekatere lastnosti lažje zaznane v enih čakrah in težje v drugih. Glede na njihovo lahkotnejše zaznavanje pripisujemo določenim čakram določene lastnosti. Od delovanja čaker je odvisna življenjska energija osebe. Njihovo delovanje je precej zapleteno in delujejo lahko na več nivojih hkrati. Tako kot delujejo ne le na naše fizično telo, delujejo tudi na emocionalno in mentalno.

V različnih kulturah in vedah boste morda zasledili drugačna pojmovanja za čakre ali mogoče celo različne lastnosti. Navadno so vse razlage pravilne saj je čakra zelo kompleksen sistem in lahko opišemo le del njihovega delovanja. Navadno izberemo neko področje na katerega se osredotočamo in potem »raziščemo« njihovo delovanje na tistem področju.


Zakaj je pomembno, da so čakre v ravnovesju in kako to doseči?



Kje se nahajajo čakre?


Čakre se ne nahajajo v našem fizičnem telesu ampak obstajajo v temu čemur običajno pravimo aura ali pa energijsko telo. Večina njih, ne le-teh sedem glavnih, se nahaja v prostoru, ki ga zaseda fizično telo, le da na energijskem nivoju. Le nekaj čaker pa najdemo izven telesa.


Koliko čaker imamo?


Vsak človek ima ogromno čaker. Nekateri sistemi sicer sledijo 7 čakram, drugi 12, 144 in tako naprej, govorijo tudi o tisočerih čakrah. Najpogosteje pa se pogovarjamo o sedmih glavnih čakrah v telesu. Ostale čakre so lahko manjše, nekatere še niso zbujene ipd.



Zakaj je pomembno, da se ubadamo s čakrami?


Kot sem že prej omenila so čakre tiste, ki v nas nosijo življenjsko energijo. Bolj, kot se čakre zapirajo, manj življenjske energije imamo v sebi. To se lahko pozna na fizičnem nivoju, naše emocije nosijo nižje vibracije kar se lahko kaže kot depresija, anskijoznost, razdraženost ali pa je vaš um poln negativnih misli. To pa ne pomeni nikoli, da so vaše čakre zaprte ali kot mnogi radi rečejo, blokirane. To bi zaustavilo življenjsko energijo, ki prihaja od naše duše in nas ohranja pri življenju.


Zakaj je pomembno, da so čakre v ravnovesju?


Torej, če nam čakre prinašajo več življenjske energije, zdravja, višjih vibracij, lepših misli, potem je seveda to tudi razlog zakaj je pomembno, da so v ravnovesju. Eden izmed načinov, da si pomagate priti ven iz tega obdobja brez energije in z nižjimi vibracijami pa je, da se lahko usmerite na delo s čakrami in si tako sami lahko pomagate. Ni pa delo s čakrami edino delo, ki vam bo vrnilo energijo in zdravje.


Kako vemo, če je kakšna čakra iz ravnovesja?


Na splošno bi lahko rekli, da vsakič, ko začutite, da nekaj v vas ne »štima«. Mogoče se počutite slabše, utrujeni, mogoče ste bolj žalostni ali otožni, mogoče začutite kakšne bolečine ali nevšečnosti na vašem fizičnem telesu. Vse to so lahko posledice, ko so čakre iz ravnovesja. Nek prvi pokazatelj pa je občutek, da ste brez energije. Ne pa pretiravati v iskanju … Lahko ste le utrujeni in potrebujete počitek. Poslušajte se. Bolj kot se boste poslušali, bolj glasno boste slišali vaš notranji jaz, ki vam govori kaj se dogaja z vami.


Ravnovesje in zbujanje čaker


Ko so čakre v ravnovesju navadno energija po našem telesu lepo in prosto teče. Nobena čakra ni »preobremenjena« vse je v nekem popolnem ritmu. Vendar to še ne pomeni, da so čakre popolnoma odprte. Z vsakim našim novim duhovnim napredkom se lahko kakšna ali več čaker dodatno odpre. Vase smo takrat sposobni sprejeti še več energije. Zbujanje čaker je proces rasti, ko poglobljeno delamo na sebi in si želimo večjo duhovno rast.


Kako uravnovesimo čakre?


Obstaja več načinov kako lahko uravnovešate vaše čakre. V kolikor obiskujete reiki mojstra ali kakšnega podobnega duhovnega učitelja vam bo to storila ona ali on. Zato, da si pomagate sami pa lahko preizkusite naslednje načine:


- Začnite z rednimi vsakodnevnimi praksami, ki uravnovešajo vašo energijo, kot je to na primer meditacija. Na naši strani boste našli tudi brezplačno meditacijo za uravnovešanje čaker. Če želite do nje kliknite tukaj. Bodo pa tudi druge meditacije pomagale, da boste uravnovešali in delovali na vaše čakre, tudi če niso izključno za to specifično delo.


- Poslušajte glasbo, ki podpira čakre. V splošnem bi lahko rekli, da ima vsaka čakra neko svojo določeno frekvenco. Jaz sicer tega ne rada omenim, ker večina ljudi potem misli, da na druge nek drug zvok pa ne more delovati, in v resnici ni čisto res. Bolj kot to je resnično, da so harmonični toni tisti, ki podpirajo zdravljenje v nas in posledično tudi delujejo na naše čakre. Sem spadajo recimo lahko tudi zvočne kopeli z gongi in tibetanskimi pojočimi skledami.



Zakaj je pomembno, da so čakre v ravnovesju in kako to doseči?

- Obstajajo določeni spevi (angl. chants), ki jih ljudje ponavljajo, ki uravnovešajo čakre. Podobno kot je vibracija o kateri sem pisala zgoraj vam ponavljanje teh spevov pomaga, da začnete vplivati sami na vaše čakre. Če se to počne v skupini, je sicer ta način boljši.


- Lahko poizkusite in meditirate v naravi, ob neki povezavi z naravo. Več to tem kako si pomagati z naravo preberite v članku Meditacija v naravi s klikom tukaj. Tudi kristali in dišave lahko vplivajo na odpiranje vaših čaker. Pomembno je le vedeti katera dišava ali kristal so pomembnejši za neko čakro. Naj vam bo osnova barva. Če izberete barvo kristala ali na primer dišave cvetja, ki sovpada z barvo čakre, ste že na dobri poti brez da preveč premlevate in proučujete katera in zakaj.


- Meditacija z barvami deluje podobno. Seveda lahko tu omenimo tudi barvo oblačil, da vzpodbuja določeno čakro. Več o oblačilih in barvah si lahko preberete v članku Ali lahko oblačila vplivajo na kakovost meditacije s klikom tukaj.


Meditacijski izziv


Zato, da vemo točno kaj delamo je priporočljivo, da začutimo čakre kdaj so v harmoniji, kdaj je kakšna malo manj aktivna in druga več. Vendar zavedam se, da to navadno ljudje ne zmorejo in zato sami (še) na žalost ne boste vedeli kdaj je dovolj in kdaj še nadaljevati. Vendar karkoli naredite zase je lep korak na poti k temu, da boste živeli v zdravem telesu in se počutili polni energije. Če se vam zdi, da vam ne uspeva ne obupati, poiščite nekoga, ki vam bo pomagal.

Če želite se lahko obrnite tudi na nas tukaj.


Si želite, da bi imeli na izbiro kaj več v povezavi s čakrami in njihovim uravnoteženjem? Mogoče bi si želeli, da imamo skupinsko meditacijo, kjer skupaj delujemo preko zvokov in spevov na vaše čakre? Napišite mi spodaj vaše mnenje in komentarje, kaj bi si vi želeli.


144 views0 comments

Recent Posts

See All

Čakre

Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page