top of page
Search

Zakaj med meditacijo sedimo?

Updated: Dec 7, 2021

Na kratko bi lahko rekli, da med meditacijo sedimo zato, da dosežemo ravno pravo ravnovesje med ravnotežjem in osredotočanjem. Pa je to resnično vse?


Ni vsako sedenje idealno sedenje

Pri meditaciji spodbujamo ljudi, da imajo med meditacijo ravno hrbtenico ter, da je hrbet odmaknjen od naslonjala. Idealen meditativen položaj je recimo položaj lotosa, ki pa ga redko kdo zmore izvajati. Obstajajo tudi drugi, ki nam pomagajo, da dosežemo enake rezultate. Izberite takšnega, ki energijsko podpira meditacijo in v katerem se počutite dobro. Več o pravilnih in vrstah položajev pri meditaciji si lahko preberete TUKAJ.


Ravnotežje

Zakaj govorimo o ravnotežju? Ker je pomembno, da vzravnan položaj vzdržujete cel čas trajanja meditacije. Kaj imam s tem v mislih? Mislim na to, da ljudje se tako sprostijo v meditaciji, da jim začne glava padati naprej ali nazaj, da se pod »težo« energije upogibajo, celo krožijo. Vendar pri meditaciji je pomembno, da je hrbtenica cel čas vzravnana. Samo tako bomo lahko sebe maksimalno odprli za vse tisto, kar nam bo meditacija in energije v njej prinesle.


Kadar pa se naša drža tekom meditiranja poruši, začenja pretok energije, ki prihaja v naše telo, pojenjati. Največji pretok energije dosežemo takrat, ko je drža vzravnana. Se pravi hrbet je raven, glava gleda naprej in malenkost je privzdignjen zadnji del glave, kot bi nas nekaj z nevidno vrvico vleklo proti nebu. Takrat se navadno tudi brada pomakne proti vratu in ne navzgor proti nebu. Ker se glavni energijski kanal, ki teče po našem telesu nahaja ob naši hrbtenici, teče po zadnjem delu glave in vratu, je pomembno, da ga vzdržujemo čim bolj odprtega. Vse se da doživeti tudi brez idealnega položaja ampak zakaj bi si oteževali, če je lahko toliko lažje.

Torej položaj v katerem sedimo naj bi bil takšen, da ga z lahkoto vzdržujemo cel čas trajanja meditacije. Če želite izvedeti kaj več o energijskih tokovih, ki jih imamo v telesu in zakaj so pomembno pri meditaciji, kliknite TUKAJ.


Zato, da  dosežemo ravno pravo ravnovesje med ravnotežjem in osredotočanjem in lahko posežemo do višjih nivojev zavedanja ter posežemo po...

Čez čas boste začeli prepoznavati kako še tako majhni premiki vašega položaja v meditaciji ojačajo občutenje. Na skupnih srečanjih vsakič spomnim udeležence, naj poiščejo njihov najprimernejši položaj. Že majhen premik za milimeter ali dva je dovolj, da boste začutili kako se postavite v višji tok. Ali nižji, če se premaknete v nasprotno smer.



Osredotočanje

Kaj ima osredotočanje s položajem? Nekaj pa le. In sicer to, da v trenutku, ko je naš položaj stabilen, ne potrebujemo več dosti našega zavedanja zato, da se nam položaj ne bi porušil. Se ne trudimo, da vzdržujemo ravno hrbtenico ampak se lahko popolnoma predamo meditaciji. Torej popolnoma se osredotočimo na to kar v meditaciji počnemo.


Sedeči položaj torej zato, da dosežete popolno ravnovesje med ravnotežjem in osredotočanjem.


Mudre

Mudre so položaji telesa, ki spodbudijo v osebi na nekem področju ali nivoju neko posebno ali pospešeno delovanje. To bi nekako opisalo mudre v enem stavku. V preteklosti sem že pisala o mudrah in če si želite o tej temi prebrati kaj več, lahko to storite s klikom TUKAJ. Takrat sem se osredotočila predvsem na položaje rok, vendar so mudre lahko tudi položaji telesa. Seveda je teh položajev resnično ogromno vendar večinoma vsi podpirajo ravno sedečo držo med meditacijo. Kakšna bo potem ta drža je odvisno od tega kaj počnete, kakšni energiji se želite približati, kakšni energiji se želite odpreti.


Od meditacije oziroma od dela, ki smo se ga odločili izvajati med meditacijo, je odvisno kakšen položaj telesa je najprimernejši. Nič ne morete zgrešiti, če ste v klasičnem sedečem položaju, kot je položaj lotosa ali pa v burmanskem položaju. Vem, da večina ljudi, sploh na začetku težko zdrži v sedečem položaju. Predvsem je to zaradi bolečine v hrbtu. Malo je to posledica nepravilnega položaja, malo nerazvitih hrbtnih mišic. In vem, da ravno zaradi teh bolečin večkrat raje odmeditirate leže, kot pa sede. Pravite, da se potem lahko bolj poglobite v meditacijo, ker je vaše telo popolnoma sproščeno. Če imate velike bolečine v sedečem položaju si lahko pomagate S preprostimi vajami, da boste lažje zdržali v meditativnem položaju do katerih dostopate s klikom TUKAJ.


Res je, da je bolečina med meditacijo lahko nadloga. Vendar je potreba vseeno po temu, da imamo pod nadzorom naše telo, da bomo lahko sledili toku energij. Kot sem prej omenila, če sedite se lahko z majhnimi premiki levo desno, naprej nazaj ali premikom glave lahko postavite v položaj, ki vas nese v dosti močnejši tok energije. Kadar ležite pa teh možnosti nimate. Zaradi tega, ker ste s celim telesom naslonjeni na ležišče ne morete začutiti tokov. In tudi v primeru, da bi jih začutili, se ne morete z lahkoto premikati iz enega v drugega in tako najti tistega, ki vaše trenutno stanje najbolj podpira. Čim pa vaši premiki po ležišču postanejo preveliki, pa padete iz tega globokega stanja sproščanja in zaznavanja energij in tokov okrog sebe in se vrnete ponovno na začetek.


Zato, da  dosežemo ravno pravo ravnovesje med ravnotežjem in osredotočanjem in lahko posežemo do višjih nivojev zavedanja ter posežemo po...

Seveda pa to premikanje po tokovih tudi ni vse. Pri nekaterih meditacijah boste mogoče opazili, da se v ležečem položaju dosti bolj trudite dosegati neke kraje, neke nivoje, kot kadar ste v sedečem. »Mogoče« sem napisala, ker lahko se tega enostavno ne zavedate, ker temu ne dajete pozornosti. Zakaj je temu tako? V preteklosti sem vam že pisala, da v ležečem položaju zaznavamo lažje zemeljske nivoje, nivoje nižjih vibracij, nivoje, kjer živimo. Medtem pa v sedečem položaju dosegamo lažje po višjih nivojih, po tistih z višjimi vibracijami, po vesolju, po drugih, višjih dimenzijah. Seveda se vse da, vendar je zato, da dosežete nekatere nivoje potrebno dosti več znanja in osredotočanja ter vzporednega dela zato, da lahko tiste višje nivoje resnično začutite.


Meditacijski izziv

Idealen položaj je torej sedeči položaj, ker vam pomaga, da lahko v meditaciji rastete, da imate maksimalne možnosti, da dosežete v meditaciji največ oziroma sežete najvišje. V kolikor bo ta položaj vseboval še to, da so kolena nižje od kolkov, pa boste resnično ustvarili položaj od katerega boste imeli največ.


Naj vas sedaj ne skrbi, če boste kdaj pa kdaj tudi leže meditirali ali obratno. Raje se odločite, da meditirate pravilno dvakrat tedensko na način, da vam je prijetno, kot pa da se trudite v položaju v katerem trpite in katerega še niste osvojili. Počasi se bo vaše dojemanje in sprejemanje sedečega položaja večalo in vedno manj boste potrebovali ležeči položaj.


Kako pa vi radi meditirate? Vam uspeva sedeči položaj ali še vedno posežete raje po ležečem? Napišite mi v komentar spodaj, zanima me kako napredujete.


202 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page