top of page
Search

Zavest

Updated: Dec 7, 2021

Kaj je zavest?


Zavest lahko najenostavneje definiramo kot čutenje ali zavedanje notranjega ali zunanjega obstoja.


Pogosto govorimo o širjenju zavesti, saj nam da to najbolj jasno sliko tistega kar se dogaja. Predstavljajte si, da lahko opazujete mravljo v mravljišču. Kaj dela, kako se giblje. Mravlja se vas ne zaveda. Ona sledi svojim nalogam. Recimo, da išče hrano in jo kopiči v skladiščih. To je njena naloga. Celo življenje. Nikoli se ne ustavi in vas pogleda in vpraša kdo si ti, ki me opazuješ. Enostavno vas ne “vidi”. Ne vidi izven svojega življenja.


Pa pojdimo še korak dlje. Kdaj se je začela veda o astronomiji? Začela se je takrat, ko je prvi človek v zgodovini dvignil pogled in se ozrl proti nebu. Postal je kot na primer mravlja, če bi se ozrla na osebo, ki jo opazuje in jo vprašala kdo je? Človek se je ozrl navzgor in prvič opazil vesolje. Odprl se mu je nov svet, novo zaznavanje, zavest se je razširila in to kljub temu, da so bile znanje in razlage v tistem trenutku popolnoma nične.

Zavest torej razširimo tako, da pogledamo preko tistega, kar nam je znano.




Zavest v povezavi z vibracijsko lestvico.


Nazadnje, ko sem vam razlagala emocionalno vibracijsko lestvico, ki jo z drugimi besedami imenujemo tudi lestvica zavesti, vam nisem omenila tega, da tudi nad prvo stopničko obstajajo nivoji. To so nivoji razsvetljenja in neomejene zavesti. Tudi teh je seveda več. Vzpenjanje po tej lestvici vam lahko prinese izjemno globoka razumevanja sebe in sveta okrog vas.



Zavest lahko najenostavneje definiramo kot čutenje ali zavedanje notranjega ali zunanjega obstoja.  Pogosto govorimo o širjenju zavesti.


Zakaj je pomembno širiti zavest?


Prej omenjeni primer mravljice je na žalost resnica marsikaterega človeka. Ampak stvari niso tako preproste iz vidika tega človeka, ker enostavno ta oseba misli, resnično misli, da vidi vse in potrebuje čas ter predvsem voljo, da lahko spregleda in opazi, da obstaja življenje tudi izven tistega mehurčka v katerem živi. Nivojev zavedanja na katerem lahko ljudje spregledajo je resnično neomejeno in verjemite mi, da vsakič, ko se boste premaknili na nov nivo, se ne boste počutili slabo, ker prej tega niste videli, ampak počutili se boste svobodno, bolj lahkotno, ker se vam je v trenutku odprl nov svet. Svet za katerega niste vedeli da obstaja.


Skupna zavest


Bolj, kot se dvigujete po tej lestvici in bolj kot vaša zavest raste, bolj se začnete zavedati skupne zavesti. Vaš intelektualni um bo še vedno močan vendar se bo bolj pomešal z intuitivnim umom. Zato vas bodo začele bolj zanimati stvari, ki so kreativne in vas izzivajo, da dosežete globlje nivoje vašega bitja. Imeli boste vedno globljo vez z vsem življenjem. Ta skupna zavest se na primer kaže že sedaj v temu, kako se ljudje združujejo v gibanja za pravice živali ali na primer za ohranitev divjih živali ali gozdov.


Zadnja leta se vibracija na zemlji spreminja v smeri sodelovanja in stran od individualnega osebka. Sodelovanje, skupinsko delo in medsebojna pomoč so tisti elementi skupne zavesti, ki nam bodo pomagali, da se kot človeštvo dvignemo nad to meglico, ki se je ustvarjala tako dolgo in končno spregledamo. Tokrat ne skozi nasilje ampak skozi zavedanje. Sprememba nas bo peljala skozi odpiranje srca in razvijanje uma, le da um tokrat ne bo temeljil na logičnemu razmišljanju ampak se bo povezal z intuitivnim, kreativnim umom.


Kako širimo zavest?


Potovanja

Več načinov obstaja kako širimo svojo zavest. Na takšnem zelo zemeljskem nivoju bi izpostavila potovanja. Če to ni možno lahko tudi pogledate kakšen dokumentarec, čeprav ne bo ravno isto. Mogoče vprašate ljudi, ki so potovali, ne o tem kakšna so mesta in infrastruktura ampak življenja ljudi. Vprašajte katere stvari so jim všeč, kaj cenijo, kaj se na primer učijo pri zgodovini saj imajo mogoče drugačen nauk, kot ste ga prejeli vi. Ne ocenjujte ljudi kot nevedne, nerazvite ampak sprejmite njihov pogled kot še en možen pogled na svet. Mene so potovanja dostikrat naučila ravno tega, da so ljudje v tako imenovanih deželah v razvoju, na nekaterih nivojih bolj razviti kot mi. Ponekod na primer nadvse cenijo pripadnost skupnosti, spet drugje živijo tesno povezani z naravo, ker se zavedajo, da niso na sami na prvem mestu ampak je to narava od katere so odvisni.

Tako boste ugotovili, da ne obstaja le en pravi način, da ni le enega pogleda na srečo, lepoto, bogastvo in sobivanje. Ugotovili boste, da je način, ki se ga vi držite, le eden izmed mnogih možnih načinov oziroma pogledov na svet in je ustvarjen v vašem umu ali umu vaše okolice.

Ko se vrnemo iz potovanj prinesemo s seboj tisto pravo bogastvo, ki se ne kaže v denarju ali imetju ampak v širini naše zavesti.



Zavest lahko najenostavneje definiramo kot čutenje ali zavedanje notranjega ali zunanjega obstoja.  Pogosto govorimo o širjenju zavesti.


Zunanji opazovalec

Poskušajte opazovati vzorce ljudi, mogoče ji povezovati v vzorce skupine, področja ali države. Poskušajte najti razlago zakaj nekdo reagira na določen način in ne razume drugega, kaj je v ozadju? Je le vzgoja ali je cela vrsta genetsko zapisanih načinov delovanja, ki so se prenašala iz roda v rod. Pri vsemu temu se vprašajte tudi o vaših odzivih, zakaj vi tako reagirate, zakaj vi mislite, da je nekaj prav. Ali mogoče razmislite o različnih idealih, ki so jih imeli v preteklosti, v zgodovini. Ne nasprotujte ali učite druge, le opazujte. Vsak mora sam čez svoje lekcije. Pa tudi če bi želeli pomagati vam tej ljudje ne bi pustili, ker ne zmorejo pogledati preko.


Meditacijski izziv


Bodite ljubeči

Poskušajte čim bolj pogosto reagirati z ljubeznijo, ljubeče na vse. Na tiste, ki so prijazni do vas, kot na tiste, ki niso. In prepoznajte situacijo vsakič, ko to ne storite. Že zavedanje tega je korak proti temu, da se na tem področju izboljšate. Ne bodite kritični do sebe, če vam ne uspe. Pomembno je le zavedanje, da niste uspeli brez, da iščete krivce zakaj vam ni uspelo. Iščite raje vzorec zakaj ste tako reagirali.


Meditacija in razvoj zavesti

Vse zgoraj našteto pa vam bo še lažje uspevalo, če boste začeli meditirati na način, da širite vašo zavest tako, da raziskujete kdo ste vi, da prepoznavate različne vzorce v sebi ter da opazujete kaj se dogaja z vašimi emocijami v različnih situacijah in ob različnih ljudeh. Meditacija zato, da lahko pogledate na svet ne le skozi vaše zemeljske oči ampak iz drugačne perspektive; mogoče je to iz perspektive druge osebe ali skozi oči vaše duše. Tako kot se iz potovanja vrnete bolj bogati, tako se boste iz vsake meditacije vrnili s širšo zavestjo, ki se bo kazala na vseh področjih vašega življenja.



668 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page