top of page
Search

5 načinov kako utišati misli med meditacijo

Updated: Dec 7, 2021

Se vam dogaja, da začnete meditirati in vaše misli vas enostavno ne spustijo iz svojih krempljev? Mogoče se vam to dogaja celo tekom celega dne, ko na primer gledate televizijo in ste v mislih ves čas drugje. Če se to zgodi kot posledica tistega, kar ste ravnokar slišali ali videli, potem je to čisto naraven proces. V kolikor pa so vaše misli toliko aktivne, da vam je že začela pešati koncentracija, potem je čas, da zavihate rokave in začnete delati na urjenju koncentracije.


Na žalost vas bom morala razočarati, saj skoraj na noben način ne boste mogli utišati misli v trenutku, lahko pa začnete danes delati na temu in se bo to zgodilo v kratkem. Utišanje našega uma je proces. Kot prva stvar je ta, da v kolikor še ne meditirate, začnite. Meditacija umirja misli. Govorim vam iz lastnih izkušenj. Dolgo dela je bilo vloženega v to, da imam lahko danes svoj um večinoma pod nadzorom. Pa še vedno pride kakšen dan ko se vrti več vzporednih miselnih tokov. In takrat, ko se to zgodi, ko se tega zavedam se ustavim, zadiham in ponovno umirim tok misli.


1. Izberite meditacijo, ki zaposli vaše misli ali vsakič drugo meditacijo.


Če boste izbirali meditacije, ki vas bodo miselno zaposlile, vaše misli ne bodo imele časa tavati. Če boste meditirali le in samo z meditacijo, kot je na primer osredotočanje na dihanje, potem vam bodo misli zelo verjetno bežale. Zato vam predlagam, da izberete meditacije, ki um zaposlijo. To so navadno vodene meditacije, kjer se cel čas nekaj dogaja. Ena takšnih meditacij, ki zelo pomaga pri temu, da vam misli ne uidejo je Z dihanjem do višje zavesti, ki jo lahko poslušate s klikom tukaj.


5 načinov kako utišati misli med meditacijo


Če se vam zgodi, da takoj, ko spoznate meditacijo misli ponovno uhajajo pa enostavno menjajte meditacijo. Izberite vsakič novo, da ne boste nikoli vedeli kaj vas čaka in bo tako vaša pozornost bolj usmerjena na dogajanje. Če želite se lahko prijavite na naš 21-dnevni brezplačni meditacijski izziv, kjer boste imeli vsak dan novo meditacijo.


Meditacijski izziv

Če že izbirate meditacije, kot je ta z dihanjem si lahko pomagate, da recimo štejete vdihe in izdihe. Mogoče vam bo še najlažje, če štejete do deset in potem začnete znova. Ali pa si predstavljate kako se zrak, ki ga vdahnete dotakne vašega telesa in kako potuje po vašem telesu.


2. Izberite kraj, kjer je tišina


Pri beganju misli je okolica zelo pomembna. Saj že tako aktivne misli lahko vsak šum ali ropot iz okolice še bolj odvrne od meditacije. In kaj kmalu začnete razmišljati o tem kaj se dogaja, če kdo prihaja in podobno. Še slabše pa je, če slišite koga, ki se pogovarja ali mogoče televizijo. Vaše misli bodo želele slediti pogovoru, pa čeprav se boste na vse pretege trudili, da to ne bi bilo tako. Ampak saj veste, ne misliti na roza slona za naslednjih 30 sekund je, kot veste nemogoče.


Torej bolj, kot se boste trudili vaše misli osredotočati na meditacijo in bolj, kot se boste borili proti temu, da ne bi sledili okolici, manj vam bo uspevalo. Zato izberite kraj, prostor, kjer boste imeli popolno tišino. Slišala sem že kako so ljudje uporabili čepke za ušesa, da so bili resnično v tišini za časa trajanja meditacije. Če se vam zdi dobra ideja, lahko poskusite tudi sami.


3. Usmerite se na svoje misli


Hmmm … kako pa zdaj to? Če v meditaciji nikakor ne morete utišati vaših misli, uporabite misli za vašo meditacijo. Na začetku se vam bo morda zdelo težko ampak s časom vam bo vedno bolj uspevalo. Jaz rada dostikrat dam primer vmešavanja misli v meditaciji s prispodobo oblakov. Vaše misli so kot oblaki. Sami se odločite ali boste te oblake opazovali iz zemlje navzgor. Gledali kako potujejo po nebu ali pa se boste dvignili in vstopili v oblak. In kaj se zgodi, ko vstopite v oblak? Ste v megli in pred seboj ne vidite več ničesar. Zgubite se v tem oblaku, v vaših mislih. Zato, da meditirate z mislimi jih le opazujete. Cel čas meditacije. Opazujte misli kako nastanejo, opazujte od kje se rodijo, opazujte kako se razvijajo, premikajo, kot bi opazovali oblake na nebu. Ne zapletate se v vaše misli. To pomeni, da ne začnete razglabljati o njih, da se ne spuščate vanje, da jih le prepoznate in opazujete.


Vztrajajte s tem načinom cel čas meditacije. Tudi, če menite, da svojih misli ne morete imeti pod kontrolo, to v resnici ne drži. Sami se odločamo kaj mislimo. Če ste mogoče pregloboko zabredli vanje pa bo zato, da se dvignete nad njimi potrebno le malenkost več dela in časa.



4. Bodite čuječi tekom dneva


Čuječe opravljati hišna opravila ali iti na sprehod je tudi meditacija. Bolj, kot boste čuječi ali z drugimi besedami prisotni v sedanjem trenutku, manj bodo misli bežale v preteklost ali prihodnost in vi boste imeli kmalu ponovno nadzor nad njimi.


To storite enostavno tako, da v svoje delovanje vpletete vaše čute in zaznave, da ne spregledate stvari okrog sebe ampak poskušate zaznati vsako malenkost. Lahko uporabite vsa čutila, kot so vid, sluh, voh, vonj in dotik ali pa večino izmed njih. Preizkusite in opazili boste, kako so vaše naloge lahko še bolj popolne in kako lahko vaše meditativne veščine razvijate tudi ko ne sedite pri miru in meditirate.


5. Meditirajte zjutraj takoj kot se zbudite


Poskušajte, če to že ne počnete, začeti z meditacijami zgodaj zjutraj. Mogoče si navijete uro 20 minut prej, kot ste bili vajeni in enostavno takoj, ko vas zbudi odmeditirate. Lahko je to še v postelji. Res nisem pristaš meditiranja leže in v postelji ampak, če ste naspani in veste, da ne boste ponovno zaspali, storite lahko tudi leže. Drugače pa se enostavno usedete in takoj odmeditirajte. Vaši možgani v tistem trenutku niso še v beta stanju, se pravi niso še čisto zbujeni in vi boste lažje sledili meditaciji, vaše misli pa vam ne bodo delale toliko preglavic.


5 načinov kako utišati misli med meditacijo


Verjamem, da je meditiranje zjutraj lahko za koga prenaporno vendar poskušajte vsaj 15 minut, če že ne 20 minut. S to meditacijo boste vaš dan naravnali na to vibracijo, ki ste jo ustvarili v meditaciji in vsak naslednji dan bodo vaše misli bolj pod nadzorom tudi tekom dneva in ne le v meditaciji.


To, da misli uhajajo med meditacijo je čisto naravno za vsakogar. Predvsem pa je mogoče to moteče za začetnike, ker mislijo, da se ne morejo umiriti in opraviti meditacijo tako, kot bi si jo želeli. Vendar misli boste težko imeli cel čas pod kontrolo. Pomembno je, da se zavedate tega in vstopite v meditacijo zaradi tega brez pričakovanj. Karkoli naredite je za vas super napredek. In v kolikor vam misli med meditacijo zbežijo se enostavno vsakič znova vrnite k poslušanju ali sledenju meditacije. Tako boste vsakič znova usmerjali vaš um na vašo prakso. Ko boste to začeli izvajati in se ne boste spuščali v misel, kot je opisano zgoraj, potem boste z meditacijo vedno dosegli lepe rezultate.


Kako pa vam uspeva meditirati? Vam misli uhajajo ali imate vaš um že lepo pod nadzorom? Pišite mi v komentar spodaj. Zanima me kako vam uspeva.



158 views0 comments

Recent Posts

See All
Dvig življenske energije oglasek.png
bottom of page